Съперникът на Гришо е ясен: Циципас не допусна изненада на старта в Барселона!

от в 22:40 на 21.04.2022
Мартин Петков

Стефанос Циципас стартира по отличен начин сезона на клей, след като защити титлата си от миналата година на Мастърса в Монте Карло през миналата седмица. Гъркът записа множество престижни победи по време на надпреварата в Княжеството и заслужено заема мястото на топ поставен в Барселона, където е финалист от последно издание на турнира. Световният номер 5 през вчерашния ден откри кампанията си в Каталуния с мач срещу Иля Ивашка, но двубоят бе прекратен на няколко пъти поради променливите метеорологични условия.

Циципас срещна сериозна съпротива от страна на белоруския си колега, като в някои части от срещата загуби лидерската си позиция на корта, ала здравите му нерви в ключовите мигове се оказаха решаващ фактор и той триумфира след 6:1 4:6 6:2. Във фазата на осминафиналите шампионът от Монако ще се изправи срещу Григор Димитров, който по стечение на обстоятелствата имаше същата съдба през последните два дена.

Гъркът спечели безпроблемно откриващия си сервис гейм, като секунди по-късно двубоят бе прекратен поради дъждовното време. Близо два часа по-късно, вчера вечерта, двамата се завърнаха на корта, като световният номер 5 стартира колебливо в първите минути и му се наложи да отразява брейкбол, но се справи лесно с неблагоприятната ситуация. Впоследствие Циципас вдигна твърде високо летвата, спечели четири последователни гейма, за да поведе с 5:1, но метеорологичните условия казаха своята тежка дума и сблъсъкът бе преустановен отново, в този случай окончателно за деня. На двамата състезатели им се наложи да изчакат около 22 часа преди тази вечер да продължат срещата помежду си, но дългата пауза не оказа негативно влияние върху Циципас и той записа откриващия сет на сметката си.

Втората част ни предостави далеч по-голямо равновесие на силите между двамата тенисисти, като интригуващите мигове отсъстваха през по-голямата част от времето. Неусетно се стигна до деветия гейм, в който световният номер 44 демонстрира здрави нерви, за да спаси четири скрити мачбола и запази подаването си. Ивашка с огромно търпение дочака своя шанс в двубоя, който дойде в идните минути при сервис на гърка за оставане в частта, където първата ракета на Беларус покачи нивото си до неузнаваема степен и беше като стена на корта, което се оказа напълно достатъчно и той изравни общия резултат, обратно на очакванията.

В началото на решителния сет финалистът от миналогодишното издание на надпреварата се абстрахира от допуснатите грешки с предходната част, като отново заигра солидно в моментите на ретур. Циципас започна да изпълнява ударите си с по-голяма агресия, като трупаше уинър след уинър на сметката си и на бърза ръка реализира два пробива, за да се поздрави с крайния успех в мача, който му отрежда сблъсък с Гришо в утрешния ден.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Съперникът на Гришо е ясен: Циципас не допусна изненада на старта в Барселона! Мартин Петков
Теми:  
стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook