Сърджан Джокович: Никой не се е държал с Новак както Федерер

от в 13:18 на 14.03.2016
Tennis.bg

Бащата на Новак Джокович Сърджан даде любопитно интервю за NewsWeek, в което коментира доста интересни теми около световния номер 1. Той не крие, че бързо е разбрал за потенциала на Новак и това, че другите му двама сина не могат да бъдат на неговото ниво.

"Само Новак имаше значение, никой от нас останалите(в семейството) не бе важен. Направихме всичко по силите си той да постигне днешните си резултати. Забелязвах ли, че дори нещо малко не е наред, веднага търсех промяна, нов треньор," разкрива Сърджан.

"Родителите не гледат реалистично на кариерите на своите наследници. Те решават, че децата им са велики и ги поставят под твърде голямо напрежение, което не може да бъде понесено. В моето детство растях в хаос. Цялото ни семейство бе унищожено. Не съм решил, че Новак е талант, не съм тенис специалист. Послушах съветите на други," допълва той.

Сърджан е бил професионален скиор и инструктор. След това отваря ресторант и има бизнес за спортна екипировка в сръбски ски курорти.

Първият треньор на бъдещият №1 Йелена Генчич го смята за безпрецедентен тенис талант. Той бива пратен по академии в САЩ, Италия и Германия. За целта Сърджан взима множество заеми.

Към днешна дата Джокович-старши прави интересни коментари и по адрес на Роджър Федерер. Според него още през 2006-а Федерер се е държал високомерно в мач с Ноле, който тогава е имал проблеми с дишането. За Маестрото тези оплаквания били "смехотворни".

"Тогава той бе най-добрият играч в света, но не се прояви като добър човек. Никой не се е отнасял така с Новак. Не мога да разбера защо продължава да играе тенис. Той е вече на 34 години. В същото време Новак идва от малка страна, бомбардирана страна, с много войни, и никога не се е държал грубо в живота си. Той не би наранил никого и освиркванията го направиха по-силен."

Всъщност Сърджан визира полуфиналите на US Open 2011, когато "от 24 000 зрители, 23 000 са подкрепяли Федерер. Новак спечели мача и взе микрофона, за да каже "вие сте най-добрата публика в света." Ето защо той го определя като непробиваем психически.

Сърджан също така коментира и Анди Мъри, който според него е "най-големият талант" изобщо, но не е успявал да се справя с тези напечени ситуации.

В тази връзка особено важна е била подкрепата на Борис Бекер. "Всичко, през което минава Новак, Бекер вече го е изпитал. Бекер даде допълнителна сила на Новак."


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сърджан Джокович: Никой не се е държал с Новак както Федерер Tennis.bg
Теми:  
новак джокович | роджър федерер | сърджан джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook