Сърцето и умът са като банкова сметка, трябва да внесеш повече, отколкото теглиш

от в 16:47 на 03.07.2017
Георги Христов

Андре Агаси си проправяше път към Лондон по същото време, в което Новак Джокович правеше уверени стъпки към титлата в Ийстбърн в събота, първа за него от януари насам. Решавайки да играе непосредствено преди Уимбълдън, за пръв път от 2006-а насам, успехът за сърбина определено е добре дошъл за самочувствието му, разклатено през последните 12 месеца.

След изминалите едва 6 седмици от съвместната им работа е трудно да се повярва, че Агаси може да направи така, че Джокович да спечели на "Ол Инглънд Клъб" за четвърти път, след като вече е загубил аурата си на недосегаем. "Не се изненадвайте. Не бих бил толкова сигурен. Дали човек може да се върне на върха сякаш от нищото? Абсолютно. Това може да се случи. Това е планът и винаги е бил такъв - да стане по-добър, а увереността, че може да печели, си е вече изцяло негова. Мисля, че има достатъчно аргументи, за да осъществим тази мечта", отсича Агаси.

Беше в края на май, когато Джокович обяви партньорство с бившия №1 Агаси, увеличавайки листа на "супер-треньори", които се връщат на Тура след края на собствените им кариери. Американецът премина през подобни проблеми, дори доста по-големи, преди да се завърне на върха на ранглистата. Бидейки извън играта от 2006-а, Андре си партнира с Новак първата седмица на Ролан Гарос, но след като си тръгна, сърбинът бе отнесен от Доминик Тийм на 1/4-финалите.

Агаси е дал два дни спокойствие на Джокович, след което го е подхванал с телефонни разговори. "Говорихме си за основните неща. Вече го познавам много по-добре, а това е от огромно значение. Мога да кажа, че имаме увереност върху плана ни за работа и накъде сме се запътили. Ще става все по-отчетливо с течение на времето. Проблемите ще се решават, а аз се уча в движение, наслаждавам се на това да давам съвети и безусловно вярвам, че ще го направя отново най-добрия."

Това, което прави Агаси различен от "супертреньорите", е, че той не получава пари. "Това не е бизнес партньорство и няма да бъде. Не се нуждая от нищо, така че трябва да седнем на масата при равни условия, за да имаме здравословно партньорство и истинско доверие", споделя Андре.

Част от това, което привлича американеца към новата му роля, е, че Джокович няма нужда от постоянно побутване, както е при младите играчи. Нещо, което би било невъзможно предвид ангажиментите на Агаси с фондацията му в Лас Вегас. "В този ред на мисли не смятам, че съм типичният треньор от модела, който аз съм имал. Това е важно, а Новак е умен и устремен, върви по правилния път. Вече се обгради от няколко човека, които му покриват гърба. Вярвам, че ще постигне още много в живота си."

Един от тези хора е Марио Анчич, хърватинът, който достигна полуфинал на Уимбълдън през 2004-а, преди да прекрати кариерата си заради заболяване и контузии. Той е квалифициран адвокат и ще попълва празнотите В Лондон, когато Андре го няма. "Това бе невероятно умно решение от Новак. Сега следва да се залавяме за работа", отчита носителят на 8 титли от Шлема.

Джокович изглежда трябваше да реши някои проблеми в личния си живот, след като спечели Ролан Гарос миналото лято. "Когато видиш някой, който е постигнал толкова много и по някакъв начин е претърпял лек спад, това няма нищо общо с тениса. Става въпрос за намиране на вдъхновение, онова, което ти налива гориво. Сърцето и умът са като банкова сметка, трябва да внесеш повече, отколкото теглиш. Ако прекосиш границата, отиваш към банкрут."

Каквото и да стане на Уимбълдън, Агаси е убеден, че Джокович ще се върне скоро на върха. "Не се вълнувам за представянето му в кратък план. Важно е да му върна увереността, че е най-добрият. Просто му трябват инструментите, за да го проумее. Много съм уверен, че ще успеем. Не се притеснявам, че няма да намерим решение."

"Тема спорт" по "Гардиън"


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Сърцето и умът са като банкова сметка, трябва да внесеш повече, отколкото теглиш Георги Христов
Теми:  
андре агаси | новак джокович | тенис легенди

Коментари





Следвайте ни в Facebook