Със загубен сет, но в третия кръг: Медведев преодоля демоните си и продължава напред на US Open

от в 06:08 на 01.09.2023
Мартин Петков

Даниил Медведев бе напът да се поздрави с нова рутинна победа при тазгодишното си участие на Откритото първенство на САЩ, но подцени ситуацията и сам се въвлечи в сериозни неприятности, ала все пак въпреки тях, съумя да се превърне в последният тенисист, заслужил мястото си в третия кръг на турнира. Руснакът, който триумфира с единствената си досега титла от Големия шлем именно в Ню Йорк през 2021-ва година, пропусна куп отлични шансове, сред които и два мачбола, за да затвори безпроблемно сблъсъка си със световния номер 69 Кристофър О'Конъл, като в крайна сметка се нуждаеше от 3 часа и 3 минути престой на корта, преди да го надвие в четири сета - 6:2 6:2 6:7(6) 6:2.

По този начин третият поставен в схемата гарантира мястото си в третия кръг на надпреварата и в опит да продължи напред към втората седмица в Ню Йорк ще се изправи срещу шампиона от Кицбюел и от Уинстън-Сейлъм - Себастиан Баез, който се намира в серия от 12 поредни победи.

Началото на двубоя се оказа изпълнено с интригуващи моменти, след като двамата състезатели ни предложиха поредица от продължителни разигравания, в които макар и бившият номер едно наглед да контролираше случващото се, то проследихме три поредни пробива и в крайна сметка фаворитът се оттегли с желания брейк аванс при първата почивка за сблъсъка. Оттам насетне руснакът напълно пренареди играта си, като вкара мача в типичното си монотонно темпо на игра и въпреки че О'Конъл се опита да го изненада с чести излизания на мрежата, Даниил си беше написал домашното и неколкократно го размина, преди да дублира предимството си в резултата и комфортно да запише откриващия сет на сметката си.

На старта на втората част доминацията на бившия шампон в турнира стана още по-видима и той умело конструираше своите атаки, които превръще в печеливши комбинации, като нанълно обезличи началния удар на австралиеца, пробивайки го още в дебютния гейм. Сдобил се с желания аванс в резултата, московчанинът не изпита никакви колебания в миговете си на собствен сервис и скоропостижно отмъкна за пореден път подаването на световния номер 69, при което увеличи преднината си в общия резултат на срещата.

Третата част пък далеч не ни предложи нещо по-вълнуващо от видяното досега, след като третият поставен се нуждаеше от едва два гейма на ретур, преди отново да установи контрол върху началния удар на О'Конъл, за да осъществи наглед ключов брейк по пътя към узаконяването на победата си. Остатъкът от двубоя пък далеч не се оказа протоколен за световния номер три, предвид факта че австралиецът не допусна духът му да бъде сломен и отпуснат от напрежението, заигра на върха на способностите си, като навакса пасива си и отстоя идното си подаване от ситуация 15:40, за да поведе за първи път в статуквото - 5:4.

Впоследствие фаворитът отговори подобаващо с лесно спечелен гейм, преди отново да натисне съперника си в търсене на пробив, ала до такъв не се стигна след още два спасени брейкбола на световния номер 69, при което станахме свидетели на тайбрек. В него всичко се развиваше напълно според очакванията за Медведев, който дирижираше събитията на корта и си осигури два мачбола при 6:4 точки в своя полза, но оттам насетне претърпя немислим спад и след две двойни грешки, както и два удара в мрежата, на практика подари сета на О'Конъл и усложни многократно задачата си в този двубой.

С настъпването на четвъртата част яростта по лицето на Медведев, породена от случилото се в дългия гейм, беше повече от ясна, като той се скара със зрителите по трибуните, влизайки в словесна размяна с тях, докато те на свой ред засилиха провокациите си спрямо него. Дори и събития от подобен калибър обаче не съумяха да изкарат напълно извън релси бившият номер едно, който покачи нивото си и без време за губене, осъществи пробив.

Впоследствие австралиецът отново не се отказа от това да се бори за мястото си в турнира и в седмия гейм достигна до три поредни шанса да заличи пасива, повеждайки с 0:40, ала в този момент падна лошо, като разкървави коляното си, а оттам насетне и придвижването му по корта бе нарушено, при което Медведев взе всичко в свои ръце и оцеля на собствен сервис, преди да затвори срещата още на ретур, когато не пропусна да се обърне към "феновете" си в публиката с типичните си жестове.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Със загубен сет, но в третия кръг: Медведев преодоля демоните си и продължава напред на US Open Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | даниил медведев | кристофър о'конъл

Коментари





Следвайте ни в Facebook