Също толкова добър и в Азия: Алкарас изнесе нов тенис спектакъл и надви шампиона в Лион!

от в 11:50 на 27.09.2024
Калоян Соколов

Карлос Алкарас изуми със страхотното си представяне на Laver Cup, където донесе 8 от 13-те си победни точки за отбора на Европа, а 4-кратният "мейджър" шампион изглежда също толкова силен и на китайска земя. Алкарас имаше само 3 дни на разположение след пристигането си от Берлин в Пекин, но изглежда те са му били напълно достатъчни, за да се пренастрои по подходящия начин за азиатското турне.

Днес Карлитос беше абсолютно брилянтен в задачата си да спре едно от големите открития на настоящия сезон, а именно Джовани Мпеши Перикар. 2-метровият французин беше извън топ 200 в началото на сезона, но спечели 3 поредни Чаланджър титли, както и ATP 250 трофея в Лион, за да се установи в топ 50, превръщайки се в един от състезателите с най-силен сервис в играта.

Самият Алкарас призна, че днес задачата му е била просто да вкара възможно най-много ретури в играта и испанецът наистина може да бъде щастлив от своята клиничност, след като реализира всяка една от 2-те си възможности за пробив и в крайна сметка се наложи над съперника си с 6:4 6:4, за да оформи 1/8-финален сблъсък с Талон Грийхспор, срещу когото не е губил дори сет в 4-те им мача.

Фаворитът наложи изключително високо темпо още от първото разиграване, а Мпеши Перикар трябваше да види как топката минава неколкократно неспасяемо покрай него и пробивът стана факт в откриващия гейм. Впоследствие испанецът с лекота контролираше разиграванията и движеше високия си съперник от ъгъл в ъгъл. Сервисът беше единствената причина, която държеше аутсайдера близко в резултата и сребърният медалист от Париж поддържаше с лекота аванса си до 5:4.

Тогава 21-годишният французин рискува максимално от ретур и си осигури 3 шанса да върне пробива в последния възможен момент, но Алкарас показа защо е считан за най-добрия играч в света от мнозина към момента и спечели следващите 5 разигравания, за да затвори сета, въпреки че не вкара първия си сервис нито веднъж в тези точки.

Развитието на втората част беше абсолютно идентично, като отново световният номер три стартира с пробив и имаше отговор за всяко едно излизане към мрежата на своя съперник. Непоставеният тенисист се опита да разнообрази играта и тества демеража на ибериеца в редица ситуации, но вторият поставен винаги беше готов и не позволи на Мпеши Перикар дори да си помисли за завръщане в резултата, постигайки дебютен успех за сезона в Азия.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Също толкова добър и в Азия: Алкарас изнесе нов тенис спектакъл и надви шампиона в Лион! Калоян Соколов
Теми:  
atp | карлос алкарас | Обзори | пекин

Коментари





Следвайте ни в Facebook