Съвършен: Алкарас изигра най-добрия си мач от началото на турнира и е 1/8-финалист!

от в 00:00 на 04.09.2022
Мартин Петков

Карлос Алкарас изгря на най-голямата сцена в тениса преди точно година, когато на Откритото първенство на САЩ поднесе сериозна сензация и в третия кръг на турнира надигра Стефанос Циципас, за да може впоследствие да достигне четвъртфиналите в състезанието. Испанецът през тези 12 месеца промени статута си в Тура от бъдеща звезда на тенисиста с най-много победи за настоящия сезон - 46, като в добавка тийнейджърът е сред фаворитите за титлата в Ню Йорк и при подобен сценарий, то той също така ще се възкачи на трона в световната ранглиста.

19-годишният талант постигна убедителни победи при двете си появи на корта от старта на тазгодишния US Open, като в опит за трета поредна "мейджър" надпревара да намери място във втората седмица на турнира Карлито през днешния ден срещна друг представител на следващата генерация в лицето на местния любимец Дженсън Бруксби. Срещата представляваше сблъсък на различните стилове и докато световният номер 4 постоянно търсеше атаката, то американецът умело се отбраняваше, но в крайна сметка Алкарас блесна с устойчивостта си в кулминационните моменти и се поздрави с крайния успех в последователни сетове - 6:3 6:3 6:3, давайки поредната заявка, че е готов за големи успехи в тениса. Следващото препятствие по пътя към титлата за третия поставен предстои да бъде един измежду шампиона от 2014-а Марин Чилич и Даниел Еванс.

Още от началните минути на двубоя испанецът опита да наложи волята си, като демонстрира сериозна част от блясъка на репертоара си. Бруксби бивайки неспирно окуражаван от трибуните, удържаше на натиска от другата страна на мрежата, но с всяка следваща точка се забелязваше в играта на американеца, че той е неспособен да се справя в дълъг период от време с атаките на фаворита и инкасира серия от уинъри, поради което предаде подаването си. Алкарас взел нужния аванс, намали риска в ударите си и посредством премерени действия на собствен сервис контролираше събитията на корта, за да запише откриващия сет на сметката си.

Тийнейджърът отново се завърна към крайно офанзивния си начин на игра при старта на втората част и изпълни няколко спиращи дъха отигравания, за да се поздрави с пробив в откриващия гейм, продължил близо 10 минути. Решил, че вече напълно е пречупил съпротивата на съперника, испанецът допусна известен спад в нивото си, като изигра най-лошия си гейм на начален удар от началото на срещата, а за радост на домакинските привърженици, световният номер 43 навакса изоставането си - 2:2. В този момент обаче скованост и липса на първи сервис покосиха подаването на Бруксби, което предостави удобен шанс на миналогодишния четвъртфиналист чрез светкавичен рибрейк да си върне водачеството, а в миговете до края на сета просто наблюдавахме своебразна лекция от страна на Алкарас, който реализира втори пробив и удвои преднината си в общия резултат.

В третата част американецът изглеждаше преобразен и демонстрира афинитет към атаката, с който надхитри фаворита и след поредните грешки от противника му излезе с пробив напред. На сервис в опит да затвърди предимството си Бруксби извади на показ пълния блясък в играта си и навярно спечели една от най-добрите точки за турнира, което го вдъхнови към нови подвизи и той реализира нов брейк, за да поведе с 3:0.

И когато по всичко на корта личеше, че ни очаква четвърти сет, то метаморфозата в представянето на тенисиста с най-много победи за сезона дойде с гръм и трясък, след като той отново заигра на върха на силите си, а всички вече достатъчно добре се убедихме на какво е способен 19-годишния испанец и паритетът неистово скоро беше възстановен - 3:3. Световният номер 43 продължи да поддържа равнището си сравнително високо и даваше сериозен отпор на третия поставен, но Алкарас набрал нужната инерция се превръща в абсолютен доминант и след поредните изумителни точки, то той спечели шести последователен гейм и ознаменува невероятната си победа със своебразен "геврек" в края.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Съвършен: Алкарас изигра най-добрия си мач от началото на турнира и е 1/8-финалист! Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | дженсън бруксби | карлос алкарас | следваща генерация

Коментари





Следвайте ни в Facebook