Световният №1 е аут: Медведев изпълни заканата си и триумфира над Синер в 4-часова епика!

от в 17:49 на 09.07.2024
Калоян Соколов

Яник Синер и Даниил Медведев оправдаха очакванията за зрелищен 1/4-финален сблъсък между тях на Уимбълдън. Руснакът се намираше в серия от 5 поредни загуби в битките си със световния номер, но заяви преди мача как не се чувства далеч от нивото на южнотиролеца и не изпитва никакъв страх да се изправи срещу него. Тези думи на Медведев бяха напълно потвърдени от развитието на двубоя, който завърши след 5-сетов драматичен негов успех - 6:7(7) 6:4 7:6(4) 2:6 6:3 за 3 часа и 54 минути игрово време.

По този начин станахме свидетели на едва четвъртото поражение на Синер през сезона и първото му отпадане на надпревара пред полуфиналната фаза за цялата 2024-та година. Така петият поставен вече има цели 8 победи над водачи в световната ранглиста от началото на своята кариера и в място за финала ще се изправи срещу един измежду Томи Пол и действащия шампион Карлос Алкарас, от когото загуби на същия етап през миналия сезон.

Медведев от първата точка сбъдна заканата си да промени своя тактически план в мачовете си срещу световния номер едно. Руснакът играеше далеч по-агресивно и изстискваше максималното от своя начален удар, което му позволяваше с лекота да печели подаванията си. Синер пък за пореден път ни показа своята способност да прави завършващи удари от всяка една точка на корта и го виждаме да намира страничните линии от наглед невъзможни ситуации. В крайна сметка нито един от двамата не достигна до брейкбол в хода на откриващия сет и се стигна до тайбрек.

Там нещата вървяха точка за точка до 5:5, когато младокът се пропука с двойна грешка и Медведев се сдоби със сетбол на собствен начален удар, но върна жеста с две поредни непредизвикани грешки. Впоследствие бившият водач в световната ранглиста осъществи прекрасна акция към мрежата, която завърши с уверено драйв воле и изравни за 7:7. Тогава дойде епично разиграване, което южнитиролецът завърши със съвършена бекхенд права и се възползва от втората си възможност, за да поведе в отделните части.

Петият поставен по никакъв начин не се поддаде на разочарованието след загубения сет и продължи да следва началната си стратегия, докато италианецът се срина и предаде подаването си с две поредни двойни грешки. Руснакът дори можеше да удвои своя аванс, само че по-високоранкираният играч се върна от 15:40 с помощта на поредица от бързи комбинации. Сервисът на Медведев пък продължаваше да е неразгадем ребус за шампиона от Аустрелиън Оупън, който не можа да се завърне в резултата и имахме равенство при 1:1 в сетовете.

Бившият номер едно изглеждаше далеч по-свеж на старта на третата част и печелеше всяко едно по-дълго разиграване, което доведе до ранен брейк в негова полза. Тогава последва медицински таймаут за Синер, като стана ясно, че на 22-годишния тенисист му се вие свят и той едва стоеше на краката си. Лекарят измери нивата на кислород в кръвта на южнотиролеца и впоследствие прекъсването продължи извън пределите на корта.

Първата ракета на света прояви впечатлявщо мъжество при подновяването на играта и заигра далеч по-разнообразно и същевременно солидно. Началният удар обаче се явяваше спасителен пояс за московчанина и той се сдоби с шанс да сервира за сета при 5:4 в своя полза. Тогава Медведев се разконцентрира и подари три поредни брейкбола на опонента си, допускайки грешка при воле на опразнен корт, а много скоро геймовете бяха 5:5.

Подемът в действията на по-младия от двамата не спря дотук и той излезе напред в резултата за 6:5 и много скоро разполагаше със сетбол, изпълнявайки божествена къса топка. За съжаление на италианските фенове, то техният любимец пропусна рутинен опит за минаващ удар и много скоро се стигна до втори тайбрек.

Там световният номер едно започна с отлично вкарано първо подаване, докато московчанинът отговори с форхенд уинър и перфектно изпълнено драйв воле. Дебютният мини пробив дойде при 2:2, когато Медведев провокира неточност от ракетата на своя съперник и смяната на полетата дойде при 4:2 в негова полза. Италианецът остана хладнокръвен и взе двете точки на собствен сервис, но петият поставен отговори със същото и закономерно поведе с 2:1 сета.

По-нискоранкираният състезател откри четвъртата част с нулев сервис гейм, само че оттам насетне гледахме шоуто на Яник Синер, който направи едва 3 непредизвикани грешки до края на частта и взе следващите 5 гейма, за да поведе с 5:1. Руснакът взе следващото си подаване категорично, ала така само забави неизбежното и Синер след едва 25 минути възстанови паритета в отделните части за 2:2.

Медведев можеше да пробие в самото начало на решителния сет, но изпълни неубедително воле и опасността отмина. Определено обаче световният номер 5 имаше игрово преимущество и се добра до три поредни точки за пробив, като извлече непредизвикана грешка от ракетата на своя опонент при третата си възможност и поведе с 3:1. Последва драматичен гейм, в който видяхме общо пет равенства, само че 28-годишният тенисист не трепна, сядайки на почивка с аванс от 4:1.

Този момент се оказа преломен за изхода на срещата, защото бившият номер едно не даде нито точка повече на младока в своите сервис геймове и прекъсна негативната си поредица срещу него!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Световният №1 е аут: Медведев изпълни заканата си и триумфира над Синер в 4-часова епика! Калоян Соколов
Теми:  
atp | даниил медведев | Обзори | уимбълдън | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook