Световният №1 оцеля: Синер се измъкна след тайбрек в решителния сет срещу непримиримия Щруф

от в 18:42 на 21.06.2024
Калоян Соколов

Яник Синер преодоля съпротивата на един от играчите в най-добра моментна форма, а именно Ян-Ленард Щруф. Шампионът от Мюнхен вчера не остави никакви шансове на Стефанос Циципас, но италианецът показа, че се намира в съвсем различна тенис орбита спрямо Циципас към момента и отстрани любимеца на публиката, надигравайко го по най-драматичния възможен начин с 6:2 6:7(1) 7:6(3) за 2 часа и 29 минути игрово време и така се класира за пръв път в своята кариера за 1/2-финалите на ATP 500 турнира в Хале.

Утре водачът в световната ранглиста ще има възможност да се класира за дебютния си финал на тревна настилка, като ще се изправи срещу един от двамата останали непоставени състезали в схемата, защото последната 1/4-финална среща противопоставя Жижен Жанг на Кристофюр Ебанкс, като китаецът в миналия кръг надигра самия Даниил Медведев, а Юбенкс детронира действащия шампион Александър Бублик.

Срещата започна равностойно и играчите печелеха с лекота подаванията си до 2:2 гейма. Местният представител обаче не съумяваше да извлича обичайните дивиденти от началния си удар и той печелеше едва малко над половината разиграни точки на първото си подаване, което е много слаб показател за тревен тенис. Синер пък беше максимално агресивен от ретур и заслужено поведе с 0:40 в петия гейм. Гигантът все пак не се предаде и дори имаше три геймбола в същия гейм, но допусна някои непростими грешки в близост до мрежата, които позовлиха на световния номер едно да пробие, а той не погледна повече назад и затвори откриващия сет със серия от 4 поредни гейма в своя полза.

Щруф сервираше на много по-високо ниво във втория сет, където отбеляза цели 9 аса. Южнотиролецът обаче продължаваше да е пълен господар на събитията от дъното на корта и станахме свидетели на същия развой от първата част, тъй като шампионът от Аустрелиън Оупън дръпна с 0:40 в петия гейм. Този път непоставеният играч не само изравни точките, но и взе своето подаване, а оттам насетне беше непробиваем и заслужено достигна до тайбрек.

Там местният любимец стартира вихрено и беше безпогрешен в близост до мрежата, а Синер нямаше отговор за вихрените атаки на световния номер 41 и изостана с 0:4 точки. Топ поставеният взе следващото разиграване с отлично изпълнен сервис, само че това се оказа последната спечелена от него точка в дългия гейм и срещата закономерно влезе в трети решителен сет, след като Щруф беше пласирал 17 уинъра срещу 8 непредизвикани грешки в този отрязък от двубоя.

Финалната част започна по много добре познат начин за аутсайдера, който за пореден път се оказа догонващ с 0:40 на свой начален удар. Германецът изглежда вече изобщо не се притесняваш от тази ситуация и заличи общо 5 брейк шанса, за да поведе в геймовете. Последваха равностойни минути, докато не се стигна до шести гейм, когато италианецът беше изправен пред брейкбол, след като допусна двойна грешка, само че гигантът не можа да вкара ретура си в игра и имахме паритет при 3:3

Равенството в резултата властваше до 4:4, когато топ поставения си осигури два скрити мачбола, но Щруф за пореден път можеше да разчита на първото си подаване, а фаворитът вече имаше успеваемост от 2/18 при точките си за пробив. Така победителят трябваше да бъде определен в нов тайбрек.

Първото разиграване завърши с непредизвикана грешка от форхенд на непоставения играч, а Синер не показа милост от сервис линията, откъсвайки се напред с 3:0. Ветеранът отвърна с две бързи точки в своя полза и запази интригата в мача, ала тогава дойде време за ас номер 14 на 22-годишния тенисист и той много скоро разполагаше с 3 поредни мачбола, като се възпозлва още от първата си възможност и можеше да вдигне победоносно ръце във въздуха, продължавайки да бъде непобеден преди полуфиналите на всеки един турнир от началото на сезона.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Световният №1 оцеля: Синер се измъкна след тайбрек в решителния сет срещу непримиримия Щруф Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | хале | ян-ленард щруф | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook