Световният номер 1 е надигран: Оже-Алиасим осъществи впечатляващ обрат над Алкарас

от в 00:04 на 17.09.2022
Мартин Петков

Карлос Алкарас преди по-малко от седмица постигна най-големия триумф в кариерата си, след като извървя целия път до титлата на US Open, във финала за която надигра Каспър Рууд, и благодарение на успеха си оглави световната ранглиста, превръщайки се в най-младия номер едно някога, едва 19-годишен. Испанецът въпреки че подобри рекорда в Ню Йорк за шампион, който е прекарал най-много време на корта със своите над 23 часа в рамките на похода си към трофея, заяви, че иска да помогне на страната си по пътя към плейофите на финалите за "Купа Дейвис", където иберийската държава в своята група "D", играеща се на родна земя във Валенсия, попадна още с отборите на Канада, Сърбия и Южна Корея.

В първия състезателен ден Испания постигна лесен успех срещу азиатската страна и предвид днешния успех на Роберто Баутиста Агут в откриващия мач за сблъсъка с Канада срещу Вашек Поспишил, то за Карлитос остана тежката задача да класира родината си за следващата фаза на отборното състезание, но за целта му беше нужен успех над световния номер 13 Феликс Оже-Алиасим. Тийнейджърът, който несъмнено се радваше на огромна подкрепа на домашна почва в испанския град, със сигурност не изигра най-добрия си мач, докато можем да кажем противоположното за канадеца и той закономерно триумфира с една от най-добрите победи в кариерата си след 2 часа и 55 минути неистова битка на корта, осъществявайки пълен обрат - 6:7(3) 6:4 6:2. По този начин световният номер 13 остави надеждите на родината си за успех живи, след като нанесе поражение на Алкарас при дебюта му като водач в класацията на АТР, а изходът от съревнованието между Испания и Канада предстои да бъде решен в сблъсъка на двойки.

Началните мигове от двубоя отминаха леко за сервиращите, преди наглед непостоянство в действията на местния любимец неколкократно да предизвикат равенства на негов сервис, ала впоследствие той покачваше оборотите и не се стигаше до нищо, включително липсата на брейкболи към всяка от двете страни в откриващата част, поради което логично станахме свидетели на тайбрек. В дългия гейм Оже пръв се поздрави с минипробив, благодарение на лекомислено решение за къса топка от съперника му и поведе с 3:1. Точно тогава обаче и публиката даде своя принос към представянето на Карлитос, който отново напомни за най-добрите си изяви от Откритото първенство на САЩ и своеобразно "летеше" по корта, като освен че навакса пасива си мигновено, то той не даде нито точка повече на световния номер 13 и със серия от шест поредни пункта на сметката си, към нея причисли и дебютния сет.

Във втората част стартът бе аналогичен с видяното по-рано в срещата, но разликата дойде от факта, че шампионът от Ню Йорк си осигури първата точка за пробив в срещата, ала остана безпомощен пред отличния функциониращия начален удар на канадеца и той удържа сервиса си за 3:3. С това си действие Алиасим нагледно се вдъхнови и стана все по-клиничен при атаките си, като това мигновено даде своето отражение върху случващото се на корта и за разочарование на всички по трибуните, домакинският представител не просто инкасира първия пробив в мача, а дори равенството в отделните сетове беше възстановено.

В този момент Оже безспорно беше под пара и всичко, което опитваше, му се получаваше, като за играч от неговия ранг това се оказа предостатъчно, за да стъжни още повече събитията за фаворита и световен номер едно, като му открадне откриващото подаване в началото на решителната трета част - 2:0. Алкарас все пак се събуди и непосредствено след това разполагаше със своите шансове да се завърне в сблъсъка, но пропилявайки цели четири брейкбола в над 10-минутен гейм при начален удар на 13-тия в света, то това логично се превърна и в повратната точка на мача, след като импулсът в играта на канадеца му донесе нов пробив и умопомрачителен аванс от 5:1. Впоследствие всичко беше в ръцете и представянето на собствено подаване за Оже-Алиасим, който запази своята безупречност и закономерно без да загуби нито веднъж сервиса си в хода на двубоя, триумфира сензационно над Карлитос насред Валенсия.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Световният номер 1 е надигран: Оже-Алиасим осъществи впечатляващ обрат над Алкарас Мартин Петков
Теми:  
ITF | Испания | канада | карлос алкарас | купа дейвис | феликс оже-алиасим

Коментари





Следвайте ни в Facebook