Свитолина се бори, но нямаше аргументи да спре Сабаленка по пътя ѝ към 1/2-финалите на РГ

от в 15:54 на 06.06.2023
Калоян Соколов

Арина Сабаленка е втората полуфиналистка при дамите на тазгодишния Ролан Гарос. Втората поставена спря невероятната серия на Елина Свитолина от девет поредни победи и си осигури мач за влизане във финала срещу чехкинята Каролина Мухова. Свитолина само допреди две седмици беш извън топ 500 на света, но спечели титлата в Страсбург и изуми с нивото си на тенис в Париж, имайки се предвид, че само преди осем месеца роди своята дъщеричка Скай. Все пак обаче Сабаленка оправда статута си на абсолютна фаворотика в срещата и се наложи с крайното 6:4 6:4, като така за първи път в своята кариера ще бъде част от финалната четворка на Откритото първенство на Франция.

Сблъсъкът започна напълно равностойно, което до голяма степен се дължеше на огромното количество непредизвикани грешки от ракетата на беларуската тенисистка. Свитолина усещаше колебанията от другата страна на мрежата и просто се стараеше да държи топката в игра, а неточностите на нейната съперничка идваха една след друга. Все пак фаворитката компенсираше това с немалък брой завършващи удари, контролирайки изцяло хода на срещата, докато световната номер 192 беше изцяло зависима от играта на по-високоранкираната състезателка.

Накрая логичното се случи, след като шампионката от Мадрид достигна до своя първи брейкбол при 4:4 гейма и го реализира с вихрена атака към мрежата. Впоследствие втората поставена проведе поредното си перфектно подаване и така се приближи на само един сет от 1/2-финалите в Париж.

Украинката се опита да покачи темпото в началото на втората част и неколкократно контрира опонентката си със страхотни минаващи удари, което я изведе до дебютен пробив в нейна полза от началото на двубоя и скоро тя разполагаше с преднина от 2:0.

Отговорът на Сабаленка беше светкавичен, като световната номер две се възползваше от плитките отигравания на Свитолина, за да ръководи изцяло хода на разиграванията и това я вкара в серия от четири последователно спечелени гейма. Непоставената тенисистка се бори до последно и непрестанно скъсяваше дистанцията в резултата, но нямаше достатъчно аргументи срещу огневата мощ на носителката на трофея от Мелбърн, която вдругиден ще се опита да се класира за първия си "мейджър" финал на червени кортове.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Свитолина се бори, но нямаше аргументи да спре Сабаленка по пътя ѝ към 1/2-финалите на РГ Калоян Соколов
Теми:  
wta | Арина Сабаленка | елина свитолина | Обзори | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook