Сьодерлинг: Понякога мислех как да се самоубия

от в 15:27 на 06.07.2020
Диана Андреева
Бившият шведски тенисист Робин Сьодерлинг разкри, че преди десетилетие се е борил с проблеми, свързани с психичното си здраве, като тревожността и паническите му атаки са били толкова лоши, че е смятал да се самоубие.

През 2009 г. бившият световен №4 Сьодерлинг реализира една от най-големите изненади в света на тениса, ставайки първият тенисист, който е побеждавал Рафаел Надал на Ролан Гарос.


Шведът загуби финала в Париж през 2009 г. и 2010 г., но победата му над Надал привлече много внимание към името на шведа и се оказва, че натискът е бил прекалено голям за него.



,,Изпитвах постоянно неспокойство. То ме разяждаше отвътре. Седях в апартамента си и гледах в една точка. Най-малкият шум ме караше да изпадна в паника. Когато на вратата дойде писмо, се побърках толкова много, че паднах на пода. Телефонът иззвъня. Разтърсих се от страх“, каза Сьодерлинг пред Радио Швеция, както беше разкрито в Ubitennis.


,,Имаше само трима играчи, от които се очакваше да загубя, а останалите беше сигурно, че ще ги победя..."


Точно преди да му бъде поставена диагнозата мононуклеоза през 2011 г., Сьодерлинг надви Давид Ферер с 6:2 6:2 на финала в Бощад, като се оказа, че това ще бъде и последната титла в кариерата му.



,,Изпадах в паника, започнах да плача. Плачех и плачех. Върнах се в хотела и се хвърлих на леглото, всеки път, когато се замислих да отида на корта, изпадах в паника. За първи път усетих, че независимо от това колко много исках (да се завърна на корта), не можех да го направя дори и да насочат пистолет към главата ми“, припомни Сьодерлинг за чувството при завръщането си в Монте Карло, малко след като спечели в Бощад. 


Сьодерлинг разкри, че „е мислил как да се самоубие“, тъй като по онова време е смятал, че „всичко в ада е по-добро от този живот“. Шведът обаче подчерта, че никога не е имал истински намерения действително да се самоубие.



,,Много рядко се говори за психическите проблеми, които добрите спортисти имат и затова исках да направя крачка напред и да говоря за това. На тези, които се посвещават на спорта и на цялата си кариера, им казвам да тренират усилено и да преминават леко през всичко останало. 


Казвам им да играят тенис, защото се чувстват добре, когато го правят, защото им харесва, а не заради натиска и очакванията на хората. Ако успеят, трябва да се опитат да запазят перспективата си и да не се засягат прекалено от околното мнение. Ако успеят, всичко ще бъде наред“, заключи Сьодерлинг. 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Сьодерлинг: Понякога мислех как да се самоубия Диана Андреева

Коментари





Следвайте ни в Facebook