"Така или иначе никога не съм обичал тениса": Великият сър Анди Мъри изигра последния си мач

от в 08:56 на 02.08.2024
Калоян Соколов

Анди Мъри официално слезе от професионалната тенис сцена завинаги. Бившият номер едно и Даниел Еванс имаха паметно участие в двойковия турнир на Олимпиадата в Париж, след като на старта спасиха пет поредни мачбола срещу Таро Даниел и Кей Нишикори, а впоследствие отразиха ощв 2 точки за спечелването на двубоя пред белгийците Сандер Жил и Йоран Влийген, които са бивши финалисти на Ролан Гарос.

Вчера обаче британците нямаха сили да се противопоставят на силния американски тандем съставен от Тейлър Фриц и Томи Пол, с което напуснаха състезанието в 1/4-финалната фаза. Третите поставени доминираха напълно на корта и се наложиха с крайното 6:2 6:4, за да оформят 1/2-финален сблъсък с австралийците Матю Ебдън и Джон Пиърс, но резултатът далеч не беше най-важното нещо в този двубой за всички останали освен победителите в мача.

Двубоят започна с много сериозно надмощие на по-младите играчи, които натискаха непрекъснато меките втори сервиси на своите опонент и същевременно бяха безупречни в собствените си подавания. Мъри и Еванс пък видимо бяха изтощени от предходните си тежки битки и бързо се оказаха догонващи с 0:4 гейма, което предопредели изхода на откриващия сет.

Втората част протече също толкова едностранно, като Фриц и Пол сервираха за мача при 5:2 в своя полза, когато британците показаха, че дори в тази ситуация нямат намерение да се предават и намалиха пасива си до 4:5. Двамата ветерани дори спечелиха първата точка в десетия гейм и публиката вече се питаше дали няма да видим пореден снзационен обрат с тяхно участие, но американците запазиха самообладение и доведоха сблъсъка до успешна за себе си развръзка.

Публиката дълго след края на срещата аплодираше сър Анди на крака, а 2-кратният олимпийски шампион видимо приемаше всичко това много емоционално и за пореден път през последните дни видяхме сълзи в очите му, докато целият корт скандираше неговото име.

"Горд съм от своята кариера. Да спечеля всички тези титли в подобна конкуренция е страхотно постижение. Повечето хора приемат "пенсионирането" като един празник, но аз обичам тениса и това не е така. Същевременно съм щастлив, защото вече тялото ми е много изхабено и не мога да постигам резултатите, които ми се иска. Сега гледам с нетърпение към почивката" - сподели 3-кратният "мейджър" носител в интервюто си след срещата.

Мъри пък впоследствие демонстрира своето чувство за хумор в социалните мрежи и заяви как всъщност никога не е обичал тенис и промени своя статус от "играещ тенис" на "играл някога тенис".


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
"Така или иначе никога не съм обичал тениса": Великият сър Анди Мъри изигра последния си мач Калоян Соколов
Теми:  
atp | анди мъри | даниел еванс | любопитно | Обзори | париж 2024

Коментари





Следвайте ни в Facebook