Там, където Адът започна: Тийм загуби от Монфис в последния си мач на трева в кариерата

от в 20:13 на 24.06.2024
Калоян Соколов

Доминик Тийм се завърна на мястото, което до голяма степен разруши неговата кариера. Австриецът се намираше под номер пет през 2021-ва година и пристигна като фаворит номер едно за титлата в Майорка, но получи травма на дясната китка по време на мача си от втория кръг с Адриан Манарино. Последва 9-месечно принудително отсъсвие от кортовете на бившия шампион от US Open, който никога повече не се доближи до тогавашното си ниво на игра и имаше трудности да се установи дори в топ 100 на света.

Нещата придобиха още по-тревожен вид от началото на настоящия сезон, тъй като австриецът записа редица разгромни поражения от играчи извън топ 200 на ниво Чаланджър, а самият той сподели как китката продължава да му създава проблеми и той съобщи новината, че ще се оттегли в края на 2024-та година, тъй като очевидно не съумява да бъде конкурентен на най-добрите в света.

Днес австриецът изигра своя последен мач на трева в кариерата си (не получи покана за Уимбълдън), след като получи "уалйд кард" точно за ATP 250 турнира в Майорка. "Доминатора" обаче показа за пореден път, че явно е взел правилното решение, защото не можа да се противопостави по най-оптималния начин на Гаел Монфис и френският ветеран се наложи с крайното 6:3 7:6(4), за да оформи сблъсък във втория кръг с Роберто Карбайес Баена, а любопитното е, че досега "Ла Монф" беше загубил всяка една от 6-те си срещи с някогашния номер 3 в света.

Тийм откри двубоя със спечелен сервис гейм на нула и беше напълно равностоен в началните минути, като дори задаваше темпото на игра. Постепенно обаче се видяха старите проблеми от форхенд страната на настоящия номер 134 и грешките започнаха да се множат от неговата ракета, докато Монфис просто се стараеше да държи топката в игра и взе 4 от последните 5 гейма в откриващия сет., за да се доближи максимално до победата.

Австриецът повипи значително агресията в играта си, както и своята успеваемост на първи начален удар, което го постави в по-изгодна позиция за втората част. По-високоранираният тенисист пък поддържаше същото постоянно ниво на представяне и чакаше спад от другата страна на мрежата, който дойде в петия гейм, когато ветеранът се сдоби с 3 поредни брейкбола.

Тийм обаче не се смути и отвърна с няколко отлично подготвени акции към мрежата, с чиято помощ се измъкна от трудното положение. Впоследствие сервиращите изцяло доминираха на корта и се стигна до тайбрек, където "мейджър" шампионът допусна редица фрапантни грешки и изостава с 0:4 точки, а оттам насетне нямаше връщане обратно за него в сблъсъка.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Там, където Адът започна: Тийм загуби от Монфис в последния си мач на трева в кариерата Калоян Соколов
Теми:  
atp | гаел монфис | доминик тийм | майорка | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook