Тайната на перфектния слайс? Григор Димитров е тук с точната рецепта (видео)

от в 18:41 на 08.02.2023
Калоян Соколов

Тенисът е спорт, в който трябва да вземаш решенията за части от секундата, а възможните опции са десетки. Точно заради това тактическата дисциплина е една от най-важните съставки в изграждането на един голям шампион, а от Tennis TV организираха специална поредица видеа, в които топ състезателите разказват за спецификата на най-добрите си удари.

В поредицата попадна и първата ни ракета Григор Димитров, като най-добрият български тенисист ни въведе в изпълнението на любимия си слайс:

Това е първият удар, който баща ми ме научи да изпълнявам. Слайсът е удар с жизненоважно значение за играчите, които изпълняват бекхенд с една ръка. Много е важно да знаеш кога да го използваш от стратегическа гледна точка и това умнение далеч не е толкова лесно за усвояване, макар че отстрани изглежда така сякаш просто вкарваш топката в игра, ала впоследствие трябва да знаеш какво те очаква и да подбереш точния момент за отиграването на подсечения бекхенд.

Можеш да използваш слайса, за да промениш темпото, посоката на разиграването и за още толкова много други неща. През годините съм усещал, че владея наистина отлично този удар и съм способен да нанеса сериозни щети чрез него. Много играчи използват сечения бекхенд, само че малцина влагат някакъв особен умисъл, докато аз винаги имам определени намерения, когато прибегна до подобно изпълнение.

Слайсът може да е сериозно оръжие срещу всеки един съперник, абстрахирайки се от това какъв стил на игра изповядва. Чрез този удар е възможно да устоиш на сериозен натиск от дугата страна на мрежата, когато си притиснат в бекхенд ъгъла си, тъй като отнемаш от скоростта на топката и променяш напълно хода на разиграването. 

Срещу кой съперник не бих използвал слайс? Истината, е че подобна тактика никога не работи срещу Рафа Надал, защото е левичар и топката винаги отива на неговия форхенд, откъдето той може да диктува нещата. Винаги съм казвал, че тенисистите с еднорък бекхенд изпитват сериозни трудности срещу него.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Тайната на перфектния слайс? Григор Димитров е тук с точната рецепта (видео) Калоян Соколов
Теми:  
atp | Tennis TV | бгтенис | видео | григор димитров | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook