Тенис на корт VS тенис на маса - кои са приликите и разликите

от в 14:06 на 15.07.2021
Tennis.bg

Сигурни сме, че поне веднъж сте попадали на този толкова забавен спорт, познат като тенис на маса, а в някои държави все още се нарича пинг-понг. Като една по-лека версия на оригиналния тенис, може би често се чудите каква е разликата и какъв точно е произходът на двете игри.

Първите версии на тениса се забелязват някъде през XII век, като французите са отговорни за създаването на това предложение. В началото не са имали ракети и често размяната на топката е ставала с длан, впрочем не е трудно да видим, че някога и скуошът се е играл по същия начин. В последствие самите ракети идват около 4 века по-късно, като дори Хенри VIII обичал да играе и да нарича това предизвикателство – истинският тенис.

Днес това е световен спорт, в който се раждат легенди и демонстрират един невероятен успех, при това за редица истински почитатели. Често се влиза в спор коя от посочените дисциплини и е по-атрактивна и до този момент мненията остават противоречиви. Това е причината букмейкъри като Bet365 да ни предлагат възможност за залози и на двете дисциплини, като за критиците ще добавим, че съществуват над 200 асоциации по тенис на маса, следователно не трябва да подминаваме тази възможност с толкова лека ръка. Какво обаче трябва да запомним за тениса на маса?

Вярвате или не, той се ражда на шега и то при висшето английско общество. Защо точно там? Отговорът се крие в размера на масите. Оказва се, че след вечеря, някои страстни почитатели на тениса са решили да използват малка топка, да сложат няколко книги и да започнат да се забавляват. В последствие британските офицери доставят това забавление и в Индия, а много скоро целият свят се заразява. По-забавното тук е, че викторианците - едни от основните архитекти на играта – били готови да разчистят масата по всяко време и да заформят една бърза среща. И в двата случая имаме площ, мрежа и хилки, но са налични и разлики.

На първо място ще открием, че при тениса има много повече движение и динамика, атлетът трябва бързо да се телепортира до другия край на терена, за да попречи на противника да инкасира точки. Това не означава, че при тенисът на маса няма подобни изпълнения – напротив, тук обаче трябва да допълним и рефлексите. Ако сте гледали професионалните играчи в тениса на маса, то те се отдалечават доста от нея и винаги трябва да бъдат готови да реагират на потенциалната атака на противника.

Разбира се, в тениса на корт топката лети с около 190-210 км/ч, докато топчето може да развие между 40-50 км, имайки предвид леките си размери. В правилата ще открием, че по-компактната версия на благородния спорт е взела някои идеи като победа с една точка разлика. По-важното е, че в процесът на игра, топката трябва да падне в противниковото поле и да отскочи, като изискването на опонента е да успее да я върне в чуждото поле.

Въпросът най-вероятно е кой е по-добрият спорт? Може ли изобщо да съществува такова сравнение? Ако говорим за популярност, не е трудно да изброим няколко величия от по-големият тенис, както и турнири. При тениса на маса това е малко по-трудна задача. Не е трудно да открием, че там майсторите са предимно азиатци. Това едва ли е проблем за истинските почитатели, които са забелязали, че битката се води за всяка точка, а скоростта на игра става толкова висока, че понякога е трудно да видите в коя посока лети топчето.

Най-добрият вариант да откриете по-важното и интересно предизвикателство е като инвестирате малко време, за да опознаете и двата спорта, все още можем да ги гледаме свободно, поне тениса на маса.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тенис на корт VS тенис на маса - кои са приликите и разликите Tennis.bg
Теми:  
тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook