Тенис общността скърби: На 85 си отиде треньорът, извел 4 различни тенисисти до №1 в света

от в 10:23 на 18.09.2024
Елеонора Александрова

Един от най-авторитетните треньори в света на тениса, Робърт Лансдорп, почина на 85-годишна възраст. Новината бе съобщена от журналиста Джон Вертхайм, който работи за Tennis Channel, в социалната мрежа X.

Лансдорп е тренирал множество легенди в света на тениса, като Пийт Сампрас, Мария Шарапова, Линдзи Дейвънпорт и Трейси Остин - всички, от които бивши номер 1 и многократни шампиони от Шлема, в резултат на което трима от тях са в Международната зала на славата (като Шарапова е на път да влезе в тази елитна компания). 

Освен част от най-големите легенди в спорта, той е бил ментор и на други играчи оставили своята следа в тениса, като Джон Остин, Анастасия Мискина, Мари Джо Фернандес и други.

Самият Лансдорп е привърженик на силните и плоски удари, които намират съперниковото поле с достатъчно добра дълбочина и темпо. Неговите "ученици" не са скривали своите суперлативи по негов адрес.

Трейси Остин го описва, като "най-добрият треньор, който преподава удари в историята на играта", а Шарапова споменава името му в автобиографията си с лаконичното "В цялото това мъчение имаше смисъл". Дейвънпорт описва Лансдорп, като "втори баща за нея, с когото е била супер близка", а Сампрас допълва, че "Робърт го е научил да удря правилно".

Източник: Tennis Channel


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Тенис общността скърби: На 85 си отиде треньорът, извел 4 различни тенисисти до №1 в света Елеонора Александрова
Теми:  
atp | wta | любопитно | робърт ландсдорп

Коментари





Следвайте ни в Facebook