Тенис от бъдещето: Алкарас сломи Синер в 5-сетов спектакъл и е първият финалист на Ролан Гарос!

от в 19:28 на 07.06.2024
Калоян Соколов

Карлос Алкарас е първият финалист на Ролан Гарос. Испанецът започна изключително неуверено 1/2-финалния си сблъсък с Яник Синер, но постепенно вдигна нивото си на игра и беше запазил най-силния си тенис за заключителните моменти от мача, осъществявайки обрат от 1:2 сета - 2:6 6:3 3:6 6:4 6:3 за 4 часа и 9 минути игрово време. По този начин бившият номер едно вече има преднина от 5:4 в преките двубои със своя голям съперник и се класира за дебютния си финал в Париж, а негов съперник ще бъде един измежду Александър Зверев и Каспър Рууд.

Началото на срещата беше изключително неочаквано, тъй като Алкарас пропускаше линиите при всеки един опит да бъде по-агресивен и грешките непрекъснато се увеличаваха от неговата ракета. Синер пък просто се стремеше да задържа топката в игра и изчакваше поредната неточност на бившия номер едно, който бързо се оказа догонващ с 0:4 гейма. Алкарас повиши равнището си на игра в следващите минути и видяхме харктерния изключително висок интензитет в неговите удари, като испанецът върна единия от двата си пробива изоставане, но впоследствие се пропука за трети път, въпреки че вкарваше над 80 процента от първите си сервиси в игра и скоропостижно откриващата част завърши с успех на Синер.

Италианецът продължаваше да доминира във втората част, а шампионът от Уимбълдън изглеждаше неузнаваем и отново изостана с ранен пробив. Изведнъж Алкарас заприлича на тенисиста, който оглавяваше световната ранглиста през миналия сезон и започна да ниже уинъри от всяка една позиция на корта, влизайки в серия от четири последователни гейма, за да поведе с 5:2 и много скоро имахме равенство в общия резултат.

Карлитос продължаваше своята офанзива и в третата част, където веднага отмъкна съперниковото подаване, вземайки аванс от 2:1. За съжаление на ибериеца, то той продължаваше да е крайно непостоянен в действията си на корта и световният номер две се възползва от поредния спад в изявите му, обръщайки нещата до 5:2 в своя полза. Алкарас изигра силен ответен гейм и застави опонента си да сервира за сета, само че Синер не трепна и вече беше с една крачка по-близо до дебютния си финал на Ролан Гарос.

Четвъртата част се оказа най-висококачествената в сблъсъка досега и грешките отстъпиха място на сензационните завършващи удари. Двамата тенисисти бяха запазили най-доброто от себе си за този отрязък от мача, като бяха способни да нанесат уинър от всяка една позиция на корта и разиграванията бяха на такова ниво, че публиката аплодираше бурно след всяка една точка.

Геймовете вървяха без шансове за пробив, докато не се стигна до 5:4 в полза на третия поставен, когато шампионът от Аустрелиън Оупън пропусна смач от много изгодна позиция, а впоследствие Алкарас го остави на място чрез бекхенд по правата, с което достигна до сетбол. Следващото разиграване протече под диктовката на испанеца, чийто бекхенд отново нанесе непоправими щети за бъдещия номер едно в света и победителят щеше да бъде определен в пети сет.

2-кратният "мейджър" шампион беше направо като развързан в решителната част и буквално летеше по корта. Късите топки на Карлитос оставяха южнотиролеца без никакъв отговор и печелеше с лекота точка след точка, докато Синер видимо се поизмори и често запращаше агресивните си удари в центъра на мрежата. Всичко това позволи на 21-годишния играч да се откъсне напред с 3:0 гейма. Италианецът нямаше намерение да се предава и се разписа в резултата, а след това притисна сериозно Алкарас в неговото подаване, само че ибиериецът сервираше безкомпромисно във важните моменти и седна на почивка с аванс от 4:1.

Световният номер три продължаваше да е все толкова агресивен и да твори на корта, а това му помогна да задържи водачеството си до 5:3, когато миналгодишният 1/2-финалист демонстрира, че напрежението просто не може да го улови и затвори мача с поредния си неспасяем обратен удар по правата!

 

 

 

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Тенис от бъдещето: Алкарас сломи Синер в 5-сетов спектакъл и е първият финалист на Ролан Гарос! Калоян Соколов
Теми:  
atp | карлос алкарас | Обзори | ролан гарос | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook