Тенис от друга планета: Алкарас спря серията на Синер в мач шедьовър и е новият шампион в Пекин!

от в 15:01 на 02.10.2024
Калоян Соколов

Карлос Алкарас прекъсна серията на Яник Синер от 15 поредни победи, превръщайки се в новия шампион на ATP 500 състезанието в Пекин! Световният номер едно не беше допускал поражение от 1/4-финалите на Мастърса в Монреал насам, но за трети път през сезона трябваше да допусне поражение от своя голям съперник, който продължава да е непобеден след края на US Open и показа ясно на италианеца кой е истинският номер едно в мъжкия тенис към момента.

Двамата играчи в най-добра моментна форма ни дариха с поредния си тенис спектакъл, в който почти нямаше празен момент и можеше да се насладим на редица епични разигравания и сензационни изпълнения, а в крайна сметка зрелището завърши с триумф на Алкарас - 6:7(6) 6:4 7:6(3) за 3 часа и 24 минути игрово време. Така испанецът завоюва своята 16-та титла в кариерата си и първа на азиатска земя, с което си осигури изкачване до второ място в световната ранглиста, тъй като новите завоювани точки ще му позволят да изпревари Александър Зверев.

Началото беше вихрено за Алкарас, който с лекота спечели подаването си, а впоследствие последваха три последователни мълниеносни уинъра от неговата ракета, които му позволиха да поведе с 0:40 на съперников сервис. Синер обаче веднага отговори на предизвикателството и не само спаси подаването си, а на свой ред можеше да пробие в третия гейм, само че испанецът се спаси след страхотни изпълнения в близост до мрежата.

4-кратният "мейджър" шампион не спря дотук и неговата мощна офанзива пречупи защитата на италианеца, който нямаше как да се противопостави на мощта от другата страна на мрежата и геймовете станаха 4:1 в полза на Карлитос. Световният номер едно бързо разбра, че няма как да постигне успех с пасивен подход и на свой ред показа качеството на своите удари, принуждавайки своя съперник да се отбранява.

Вторият поставен видимо не се чувстваше комфортно в тази позиция и южнотиролецът върна брейка в последния възможен момент, изравнявайки за 5:5. Все пак изглеждаше, че разнообразният тенис на Алкарас ще вземе връх, защото той имаше сетбол още при 6:5 в своя полза, само че носителят на трофея от US Open показа силен характер и доведе нещата до тайбрек.

Дългият гейм отново се развиваше с надмощие на ибериеца, който пръв осъществи мини пробив и имаше нови два сетбола при 6:4, но италианецът отговори с директна точка от сервис, а в следващите три точки беше абсолютно непробиваем от основната линия и в крайна сметка измъкна един сет, в който изоставаше през абсолютно цялото време.

Алкарас играеше абсолютно "ва банк" и непрекъснато налиташе напред, като беше отговорен за създаването на всичко по-интересно в началото на втората част. Двамата играчи се справяха по превъзходен начин на собствен сервис и точките за пробив отсъстваха до седмия гейм, когато Синер беше изправен пред два поредни брейкбола, ала испанецът продължаваше да губи почти всяка една важна точка в мача и така геймовете станаха 4:3 в полза на топ поставения.

Италианецът дори разполагаше със скрит мачбол в ответното подаване на своя опонент, който даваше обезпокоителни знаци с поведението си на корта и правеше грешка след грешка от припряност, но неговият начален удар му се притече на помощ, за да изравни при 4:4.

Този маратонски гейм вдъхна огромна доза увереност на олимпийския сребърен медалист, чиято страхотна защита напълно отчая световния номер едно и той просто не можеше да намери път покрай него, което означаваше, че ще гледаме трета решителна част.

Там определено нивото на южнотиролеца поспадна, докато Алкарас запази същото високо темпо и не спираше да атакува, усещайки проблемите на своя опонент. Световният номер три вземаше топката веднага след отскока и не даваше на Синер да диша на корта в тези минути, което му позволи да пробие и да се откъсне напред с 3:1. Карлитос можеше изцяло да сложи край на интригата, повеждайки с 15:40 в петия гейм, но точно тогава влезе в серия от странни неточности и по-високоранкираният играч намали изоставането си за 2:3.

Това по никакъв начин не притесни ибериеца и той продължаваше на ниже завършващи удари с огромна лекота и се доближи на само два гейма от титлата. Тогава изведнъж ръката на Карлитос се стегна и той започна да вади топката с метри в аут, докато неговият съперник демонстрираше познатата си стабилност и обърна нещата до 5:4 в своя полза.

Нещата се завързаха още повече в следващия гейм и Синер беше само на две точки от трофея, само че точно тогава последва свръхзвуков бекхенд по диагонала на шампиона от Уимбълдън и US Open, който изравни за 5:5. Изведнъж съотношението на силите на корта отново се обърна и Алкарас прониза полето на италианеца със сензационен пасингшот за 0:30.

В крайна сметка обаче топ поставеният отрази точка за пробив и си осигури поне изиграването на тайбрек, чието изиграване въобще не се забави, защото вторият поставен взе последния си сервис гейм без загубена точка. Дългият гейм стартира кошмарно за испанеца, който веднага се оказа догонващ с 0:3 точки и двоен мини пробив, но това изобщо не го сломи и той се завърна в битката познатата смела игра.

4-кратният "мейджър" носител изуми с реакциите си в близост до мрежата и само за няколко минути обърна нещата до 5:3 със серия от неспасяеми удари. Нервите на световния номер едно пък изглежда не издържаха, защото допусна лека непредизвикана грешка, която даде 3 поредни мачбола на Алкарас и шоуто свърши след пореден взривен форхенд на Алкарас!

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Тенис от друга планета: Алкарас спря серията на Синер в мач шедьовър и е новият шампион в Пекин! Калоян Соколов
Теми:  
atp | карлос алкарас | Обзори | пекин | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook