Тенис пиршество: Алкарас премина през стената Медведев и е на нов финал на Уимбълдън!

от в 16:23 на 12.07.2024
Калоян Соколов

Карлос Алкарас се класира за втория си пореден финал на Уимбълдън и е само на един мач от това да защити своята титла. Испанецът си върна на Даниил Медведев за поражението, което той му нанесе на миналогодишния US Open и до голяма степен видяхме повторение на полуфинала между тях от 2023-та, въпреки че този път битката беше далеч по-равностойна.

Действащият шампион в трети мач от турнира загуби откриващия сет, но бързо влезе в релси и съумя да преодолее съпротивата на носителя на трофея от Ню Йорк през 2021-ва - 6:7(1) 6:3 6:4 6:4 за 2 часа и 59 минути игрово време. Карлитос завърши срещата с впечатляващите 55 уинъра срещу 37 непредизвикани грешки и в неделя ще се опита да завоюва своята четвърта "мейджър" титла, като е много вероятно да видим нов финал между него и Новак Джокович, ако 7-кратният шампион не допусне изненада срещу Лоренцо Музети във втория полуфинален мач.

Мачът започна с маратонски сервис гейм на Медведев, който той съумя да измъкне и това му вдъхна сериозна доза увереност. Руснакът беше като същинска стена от дъното на корта и стоеше далеч по-близо до основната линия от обикновено. Алкарас пък видимо не беше подготвен за този агресивен подход на съперника и скоро Медведев се откъсна напред с 3:1. 

Бившият номер едно обаче не съумя да развие преднината си, след като изигра две изключително колебливи волета в последователни точки и резонно беше разминат от действащия шампион, който се поздрави с направата на рибрейк. Карлитос пък продължаваше да спекулира твърде много със своите къси топки, а московчанинът демонстрираше изключително добър демараж, което му помогна да си върне преднината в резултата и той много скоро водеше с 5:2.

Световният номер три не се отказа и принуди опонента си да сервира за сета. Това се оказа много тежка задача за Медведев, тъй като Алкарас пласира серия от мълниеносни ретури и дръпна с 0:40. Руснакът спаси първите два брейкбола, но при третата възможност беше матиран с перфектен пуснат удар, въпреки че 198-сантиметровият играч настояваше по най-грубия възможен начин, че топката не е тупнала два пъти и си заслужи предупреждение за неспортсменско поведение от главната съдийка Ева Асдераки.

В крайна сметка се стигна до тайбрек, където имаше един господар на корта и можехме да се насладим на шоуто на Даниил Медведев. По-нискоранкраният тенисист просто не можеше да пропусне топка и правеше уинъри от всяка една точка на корта, като ибериецът имаше сили да спечели само едно разиграване и заслужено откриващата част отиде в полза на миналогодишния 1/2-финалист.

Действащият шампион намали значително непредизвиканите си грешки във втората част и започна да печели много повече лесни точки с помощта на началния си удар. В третия гейм дойде най-запомнящата се размяна между двамата до този момент, в която петият поставен имаше отговор за всяко едно агресивно продължение на 21-годишния играч, само че накрая остана на място след топовен форхенд по правата на 3-кратния "мейджър" носител.

Това даде нов импулс в представянето на фаворита, чиито минаващи удари профучаваха с лекота покрай московчанина и скоро геймовете станаха 4:1 в полза на испанеца. Карлитос вече плуваше в свои води на корта и неговата контролирана агресия водеше до постоянен натиск върху Медведев, който така и не съумя да се върне в резултата и скоро имахме паритет в отделните сетове.

Третият гейм се оказа също толкова важен и в следващата част, защото точно тогава руснакът не се нагласи добре с краката за изпълнението на форхенд и така се стигна до точка за пробив, която веднага беше реализирана от по-младия играч на корта - 2:1. Постепенно Алкарас пое пълен контрол над играта и направата на завършващи удари изглеждаше като най-лесното нещо на света, гледайки отстрани ускорението на неговата ракета.

Ибериецът увеличаваше скоростта на първия си начален удар с всяка една изминала минута и стигаше до бърза развръзка в точките на собствено подаване, докато съперникът му загуби доброто си темпо от началните минути и предостави изцяло инициативата на младока, който придобиваше все по-голямо самочувствие при проблемите от другата страна на мрежата и затвори третия сет в своя полза.

3-кратният "мейджър" носител нанесе нов удар по амбициите на своя опонент още в първия гейм на четвъртата част, където проби след поредния си гръмотевичен форхенд. Медведев не беше казал последната си дума и се сдоби с първи брейкбол от първия сет насам, а точно тогава испанецът пропусна елементарен дланов удар на опразнен корт. Шампионът обаче веднага отговори на предизвикателството и буквално изглеждаше сякаш е способен да избие ракетата от ръката на бившия номер едно, което му позволи да сервира за победата при 5:4.

Тази задача се оказа напълно по силите на фаворита, който скоропостижно достигна до 2 поредни мачбола и можеше да отпразнува достигането си до финала, пласирайки неспасяем форхенд в последната точка от двубоя.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Тенис пиршество: Алкарас премина през стената Медведев и е на нов финал на Уимбълдън! Калоян Соколов
Теми:  
atp | даниил медведев | карлос алкарас | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook