Тенисът се раздели с един от двамата съдии, които са водили финали и на 4-те Шлема

от в 11:41 на 10.04.2023
Калоян Соколов

Карлос Рамос вече няма да бъде част от професионалния тенис. Един от най-емблематичните съдии се сбогува с Тура, след като беше почетен на специална церемония в своята родина. Португалецът вчера за последен път зае мястото си в съдийския стол, за да реферира финалния сблъсък в Ещорил между Каспър Рууд и Миомир Кецманович, който донесе десета титлата в кариерата на двукратния подгласник в надпреварите от Големия шлем.

Рамос е носител на "златния съдийски бадж", което го поставя на най-високото възможно ниво в неговата над 20-годишна кариера. Арбитърът е имал честта да ръководи цели 10 финала от Големия шлем, 5 решителни сблъсъци за спечелването на Купа "Дейвис", както и един двубой за златен медал на Олимпиада. Всъщност единствено той и Алисън Хюс са ръководили финали на всички възможни турнири от Шлема.

Вероятно обаче 50-годишният съдия ще остане най-вече в паметта на феновете с безупречната си работа по време на финалния двубой на US Open през 2018-та. Тогава Рамос отправи предупреждение към Серина Уилямс, че използва неправомерна треньорска помощ, а легендарната американка втрещи с невъздържаното си поведение и се разкрещя с пълна сила на Рамос, обяснявайки как тя има дете и никога в живота си не е мамила, така че очаква извинение от него.

Въпреки атаките от страна на Уилямс и освиркванията на публиката в Ню Йорк, то главният съдия не трепна и не се поколеба да приложи правилника срещу местната любимка, която беше разгромена от Наоми Осака в един от най-скандалните мачове за титлата при дамите в "мейджър" състезание.

"Обичам Португалия и надпреварата в Ещорил. Кариерата ми започна точно тук и това е наистина подходящо място да обърна нова страница в живота си, като изпитвам огромна благодарност и смирение за всичко, през което преминах в работата си. Тенисът до голяма степен ме формира като човек и съм благодарен за подкрепата на всички фенове, играчи и приятели. Няма по-подходящ момент да се оттегля и се радвам, че това приключение беше възможно за мен" - сподели Рамос в прощалната си реч.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Тенисът се раздели с един от двамата съдии, които са водили финали и на 4-те Шлема Калоян Соколов
Теми:  
ITF | карлос рамос | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook