Тенисът е налице, но физиката отстъпва: Време ли е Григор да освободи Себастиан Дюран?

от в 19:51 на 04.09.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров не издържа физически срещу Франсис Тиафо и беше принуден да се откаже в четвъртия сет на 1/4-финалния им сблъсък на US Open. Контузиите са неделима част от спорта и подобно нещо може да се случи на всеки, но този път и самият Григор не можеше да си обясни какво точно e станало на корта и сякаш тези неща започнаха да му се случват по-често, отколкото е нормално.

Най-добрият български тенисист работи от началото на 2012-та година насам с френския специалист по физическа подготовка, Себастиан Дюран, а сътруднчеството им не започва по най-бляскавия възможен начин, след като през следващите две години Григор често получава схващания по време на мачовете и не можеше да трансформира тялото си, за да може да укрепне за мъжкия тенис.

Голямата промяна всъщност изобщо не идва от Дюран, а от Роджър Рашийд, който в края на 2013-та пое ролята на негов главен треньор и го превърна в един от най-издръжливите физически тенисисти, които са готови да воюват на корта, колкото е нужно, за да спечелят даден мач. Димитров обаче вече не е на 22 години и суровите методи на Рашийд няма как да бъдат прилагани върху сегашното му тяло, а очевидно тези на Дюран не работят.

За това намекна първата ни ракета в последната си пресконференция, заявявайки как очевидно ще трябва да внесе промени във физическата си подготовка, имайки предвид, че днес му се наложи да се откаже за общо седми път в Големия шлем, а пет от тези отказвания идват в последните 15 "мейджъри" (две през 2021-ва, едно през 2022-ра и две през тази година, а да не забравяме и доиграните "на мускули" 1/4-финал с Карацев в Мелбърн и 3-ти кръг със Зверев на US Opren през 2023-та), което означава, че Димитров в почти всеки Голям шлем очевидно не е напълно готов за игра.

Любопитното е, че единственото отказване отпреди ерата Дюран е през 2009-а година на Уимбълдън, когато 18-годишният Григор дебютира в основната схема на подобно ниво, но е принуден да се откаже в средата на третия сет срещу Игор Куницин.

Мачът срещу Франсис Тиафо беше голяма възможност за световния номер 9, който беше най-високоранкираният останал тенисист в долната половина на схемата, но същевременно това губи своето значение, защото той очевидно в момента не е готов да изиграе 7 поредни мача в 3 от 5 сета, материализирайки най-големия си шанс досега за финал в Големия шлем.

Играта на Григор обаче си остава абсолютно равностойна с тази на най-добрите, но това винаги сме го знаели. Въпросът е в постоянството и това колко зрял изглежда той в момента на корта. Нямаше тенисист, който да мине по-убедително през първите три кръга, абсолютна рутина и класа. Всичко изглеждаше срещу него в мача с Рубльов, но паника нямаше, а изведнъж толкова проблемният сервис, се превърна в ключа към победата в петия сет. Нашият сънародник е ментално на най-доброто си място в кариерата и в движение намира решения, които малцина виждат на корта.

Много хора говорят как Григор е вече ветеран и прочие, но той въобще не е престарял за големия тенис и възрастта постоянно се вдига в професионалния спорт. Естествено, че всеки един организъм е отделен и трябва да отчетем скорошните проблеми, но Григор е с прекрасна физика, тренира като луд и очевидно нещо не е наред. Нека само си спомним как Жил Симон на 37 години печелеше 5-сетови битки на Ролан Гарос, колкото и наглед физиката му да не наподобяваше на професионален спортисти, или как Анди Мъри с метална тазобедрена става обърна от 0:2 сета Танаси Кокинакис в над 5-часова битка на миналогодишния Аустрелиън Оупън.

Вярвам, че в момента Димитров работи със Себастиан Дюран единствено от лоялност и е време тяхното приятелство да се разграничи от професионалните им взаимоотношения. Самият специалист по физическа подготовка признава, че не е променял методите си на работа през последните 10 години и това очевидно се отразява върху нашия топ тенисист, а останалите звезди в Тура отдавна не са в контакт с французина, чиято физика далеч не предполага с какво се занимава.

Точно затова мисля, че ще е за доброто на Григор, ако започне работа с нов човек на тази позиция, защото най-неприятното е е да се чувстваш готов да стигнеш до края и фаровете да изгаснат по средата на пътя.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Тенисът е налице, но физиката отстъпва: Време ли е Григор да освободи Себастиан Дюран? Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2024 | Анализи | бгтенис | григор димитров | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook