Тео Давидов - талантливото българче, неизползващо бекхенд

от в 17:39 на 14.04.2021
Tennis.bg

10-годишният Тео Давидов играе тенис еднакво добре с двете си ръце. Неговият баща и треньор вярват, че балансът в играта му ще му носи дивиденти с напредване на възрастта.

Тео завладя интернет пространството преди няколко седмици с клип, в който талантливото българче демонстрира своя стил на игра, който обаче не включва бекхенд в разиграванията. Това, което прикова вниманието на зрителите, бе фактът, че Давидов си служи еднакво добре и с двете ръце.

Младият тенисист от Денвър, Колорадо, се състезава на турнира до 12 години - Adidas Easter Bowl, провеждащ се в Сан Диего, като Давидов достигна четвъртфиналите, използвайки единствено форхенд удара от всички ъгли на корта.

Тео никога не удря бекхенд. Вместо това той прехвърля ракетата между ръцете си по средата на разиграванията, за да изстрелва мощни леви и десни форхенди. Младият талант може да изпълнява сервис както с лявата, така и с дясната си ръка, а изглежда, че момчето прави това напълно безпроблемно. Мнозина подозират, че 10-годишният талант си служи еднакво добре с двете ръце и извън корта, но неговият баща - Калин, сподели, че Давидов е десничар.

Калин и Елена Давидови, които имат опит не само в спорта, но и в медицината, се местят в Колорадо, когато техният син Тео се ражда.

Калин тренира волейбол и тенис като юноша. Той има бакалавърска степен по физическо възпитание и получава същата квалификация като треньор по тенис, а към тях се прибавя и образователно-квалификационната му степен "Магистър" в категорията "Спорт за високи постижения". Елена е бивш състезателен водолаз и е учила физиотерапия. Двамата са изучавали китайска медицина, прекарали са време в Индия, изучавайки йога и аюрведична медицина, а в момента притежават клиника в Денвър, където прилагат нервно-мускулна терапия, акупунктура и няколко други практики.

Бащата на Тео е инициаторът на идеята синът му да използва нетрадиционния стил на игра, но Калин споделя, че основната цел на форхенда както с лява, така и с дясна ръка не е стратегия за тенис мачовете.

"Когато Тео навърши 8 години, реших, че той ще започне да играе и с лявата ръка, за да може да развие дясното полукълбо на своя мозък. Той е прекалено екстровертен, прекалено пламенен, малко дисбалансиран, така че просто исках да повлияя на дясната част от неговия мозък, използвайки лявата половина на тялото му." - разказа Калин във видеоразговор пред Guardian.

"Има и малко философия, разбира се. Занимавам се с китайска медицина, спазваме Ин и Ян баланса постоянно, а аз правя балансиращо лечение с игли. Интересувам се и от йога, така че знам, че балансът между лявото и дясното полукълбо на мозъка е от изключително значение." - добави още бащата на талантливия Тео.

За семейство Давидови йогата е начин на живот и Калин се е погрижил холистичният подход на родителите да даде отражение и върху начина на живот на Тео както на корта, така и извън него. Роджър Федерер и Рафаел Надал нееднократно са заявявали, че практикуването на различни видове спорт е спомогнало за развитието им в тениса, а подобно на тези двама легендарни състезатели, Тео също се наслаждава на карането на ски, обича туризма, играе футбол, пинг-понг и баскетбол. Освен спортни качества, детето притежава и музикални заложби, които развива със свирене на пиано, а свободното си време го прекарва с приятели.

Все пак това надали се случва особено често предвид огромните усилия, които полага - от 30 до 40 часа тренировки седмично не само на корта, но и извън него. Баща му обаче казва, че насърчава сина си да „използва тениса като форма на духовно израстване“.

Въпреки че Калин първоначално иска детето му да играе тенис, изпълнявайки форхенд и от двете страни, по философски причини, българинът скоро осъзнава многобройните стратегически предимства от липсата на бекхенд. Освен че смущава своите опоненти, като сменя ръцете си, според баща му Тео има и физическа полза от това.

„Когато играе с два форхенда, усилието се разпределя равномерно и той натоварва ставите, раменете, лактите и китките си с 50% по-малко, отколкото при обичайния начин на игра, а дори и да е контузен, той може просто да смени играещата си ръка и пак да проведе пълна тренировка.“

Макар да изглежда, че причината, която стои зад всичко това, е слабият бекхенд на Тео, Калин уточнява, че синът му има страхотен обратен удар и може да го изпълнява както с две ръце, така и с една ръка.

Давидов-старши има смели амбиции по отношение на своя наследник и предвижда сценарий, при който Тео може да изиграе цял мач единствено с лява ръка, с дясна ръка или с два форхенда и два сервиса.

„Старая се да му дам възможно най-много възможности, а нека той реши как ще играе след време“, споделя бащата.

Наличието на толкова голям брой опции звучи като мечта, но също така изисква огромно количество работа. Рядко може да чуете треньор да съветва малко дете да тренира по осем часа на ден, но Калин не вярва, че Тео би могъл да успее по друг начин. Той смята, че синът му не е достатъчно талантлив, за да прекарва по-малко време на корта, и казва, че физическите тренировки, които често провеждат, са ключови, за да спомогнат уникалният му стил на игра да работи.

„Никой не може да си представи колко труд полага на корта, извън него и във фитнеса. Той прави тренировки с вдигане на тежести няколко пъти седмично, след което излиза на пистата и тренира като професионален спринтьор. Не е само това, което виждате на корта“, разказва Давидов-старши. „Вкъщи имаме фитнес, където ще прави кратки, експлозивни тренировки в салона, както всеки ден. Това е просто невероятно количество работа."

Този стил на игра е рядкост в професионалния тенис, като изключително малък брой са примерите за състезатели, които стигат до горните етажи на спорта. Рускинята Евгения Куликовская беше част от топ 100 в началото на 2000 г., докато играе тенис с два форхенда, а американецът Люк Дженсън, който спечели титлата на двойки за мъже на Откритото първенство на Франция през 1993 г., получи прякора Dual Hand Luke (Двуръкия Люк) заради способността си да сервира феноменално с всяка една от ръцете си, но тези играчи са по-скоро изключение, отколкото правило.

Всъщност мнозина се питат дали Тео ще успее да просперира с необикновения си стил на игра, но Калин изглежда уверен, че настоящата формула ще даде очакваните резултати.

„Много треньори казват, че той няма да има възможността да сменя ракетата и хвата си достатъчно бързо в бъдеще. Разбира се, всеки има свое собствено мнение, но подобни изказвания са далеч от реалността."

"Истината е, че те не разбират как точно го прави, но той е намерил начин да не се налага да сменя захвата и го прави дори по-бързо, отколкото ако играеше с форхенд и бекхенд, така че това изобщо няма да е недостатък. А дори и да бъде, той винаги има бекхенд, на който може да разчита при нужда", добави Калин.

Но как приема Тео необичайната си игра? Първоначално той се е чувствал обезсърчен от пораженията, които допуска, докато се приспособява към новия си стил, но с времето започва да му допада идеята, че е различен и се възползва максимално от възможността да изненадва опонентите си, разказва бащата на момчето.

Калин признава, че левият форхенд на сина му все още не е достигнал нивото на удара му с дясната ръка, на което и се дължи фактът, че по-голямата част от противниците му избират да атакуват лявата му страна. Бащата на Тео вярва, че и двете му отигрвания ще бъдат еднакво мощни в най-скоро време, което и ще даде резултат.

„Бих казал, че левият му форхенд е като на всяко 12-годишно дете, което е в топ 20 на класацията в САЩ, но десният му е може би най-експлозивният удар в тениса за юноши." коментира Калин.

Не е ясно дали повече треньори ще се вдъхновяват от методите на Тео, но Калин казва, че двупосочният тенис може да стане по-често срещано явление в Тура, ако играчите започнат да тренират своите недоминиращи страни от ранна възраст. Той смята, че работата трябва да започне не по-късно от 12 и подчертава, че обемът на необходимото обучение е огромен - време, което много родители няма да са склонни да отделят на детето си.

Макар и да не е сигурен, че идеята му би вдъхновила други треньори и играчи по света, Калин вярва, че подобен вид тенис е начин всеки тенисист, който среща затруднения в даден аспект от играта си, да бъде успешен. Бащата на Тео е на мнение, че подобна промяна в стила трябва да се състои не по-късно от 12-годишна възраст и изисква сериозни усилия и часове тренировки, в комбинация с силна воля и желание за постигане на значими резултати.

"Подобен стил може да бъде насърчаван по-скоро от някой екстравагантен и ненормален родител, точно какъвто съм самият аз.", завърши Калин. 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тео Давидов - талантливото българче, неизползващо бекхенд Tennis.bg
Теми:  
тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook