Тиафо за спада във формата си: Губех от клоуни и приех тениса за даденост

от в 08:45 на 02.07.2024
Калоян Соколов

Франсис Тиафо постигна първия си обрат в кариерата от 0:2 сета, надигравайки Матео Арналди на старта на Уимбълдън. Американецът претърпя тежко падане на кортовете в Куинс и не се знаеше дали ще го видим за турнира на "свещената трева", но той показа нужната воля да се завърна на една от любимите си надпревари. "Биг Фо" дебютира в топ 10 след миналогодишната си титла в Щутгарт, но беше разгромен от нашия Григор Димитров в последното издание на Уимбълдън, а оттам насетне влезе в сериозна игрова дупка, която очевидно се е отразило и на неговото ментално здраве.

"Брутално е. Толкова много възходи и падения. Замислям се къде бях до само преди една година. Точно в същата седмица по това време все още бях в топ 10, а сега едвам съм поставен. Губех от клоуни. Не ми се искаше да го казвам, но трябва да бъда чествен. Започнах да приемам тениса за даденост и се чувствах прекалено комфортно. Изведнъж загубих умението да се забавлявам на корта и се оказах в странна ситуация. В един момент просто забаравяш какво си правил, за да печелиш.

Започваш да се съмняваш в себе си. Това обаче е част от играта. Няма как всичко в тениса да бъде от розовата страна на нещата. Въпросът е колко бързо можеш да се измъкнеш от това състояние. Винаги има светлина в края на тунела. Въпросът е дали ще се приближиш към нея с малки победи или ще продължиш да се съмосъжаляваш и ще заемеш ли постоянната роля на жертва, защото това само ще прави постоянно нещата още по-тъмни.

Господ ми помогна много, както и моето семейство и приятели. Те просто ми казаха, че трябва отново да се забавлявам. Трябваше да разбера, че животът ми всъщност се намира на едно страхотно място и не трябва да отдавам толкова много значение на малките стъпки назад към голямата цел" - коментира световният номер 29.

Източник: Ubi Tennis


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Тиафо за спада във формата си: Губех от клоуни и приех тениса за даденост Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | интервюта | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook