Шампионът оцеля: Непримирим Алкарас объра Тиафо в 5-сетова епика на Уимбълдън!

от в 18:01 на 05.07.2024
Калоян Соколов

Карлос Алкарас отново сломи Франси Тиафо в 5-сетова драма, както се случи и в полуфиналите на US Open през 2022-ра. Алкарас досега имаше негативен баланс в преките си двубои с "Биг Фо", а американецът изглеждаше готов да изпълни заканата си, че идва да отстрани действащия шампион на Уимбълдън, но 3-кратният "мейджър" носител показа невероятната си ментална издръжливост и повали Тиафо в 4-часова епика, правейки обрат от 1:2 сета - 5:7 6:2 4:6 7:6(2) 6:2, за да се класира за осминафиналната фаза на надпреварата на Свещената трева, където го очаква сблъсък с шампиона от Куинс, а именно Томи Пол, срещу когото има 2 загуби в 4-те им изиграни двубои.

Началото беше много оптимистично за американеца, който изглеждаше силно мотивиран още от първото разиграване и не спираше да се окуражава. Тиафо спечели откриващото си подаване на нула, но Алкарас отговори с абсолютно същото и изглеждаше, че ще станем свидетели на нова епична битка между двамата.

Именно по-ниско ранкираният играч беше този, който се справяше по-добре на ретур и се опитваше постоянно да поема инициативата. Това създаде тежки моменти за Алкарас на неговия собствен сервис, но испанецът се справи и сам пренесе напрежението върху своя съперник, което го изведе до дебютен пробив в срещата.

Това по никакъв начин не спря устрема на "Биг Фо", чиито ретури продължаваха да се приземяват върху основната линия и много скоро рибрейкът стана факт, след като действащият шампион пропусна рутинен форхенд. Офанзивата на американеца не спря дотук и той проби отново, възползвайки се от лека грешка на своя съперник, в близост до мрежата, и скоро откриващата част приключи с успех за аутсайдера.

Втората част също вървеше положително за световния номер 29, който нямаше никакви проблеми в първите си две подавания, но впоследствие видяхме другото му лице и грешките не спряха да се множат от неговата ракета. Третият поставен пък ставаше все по-уверен с всяка една изминала минута на корта и влезе в серия от 4 последователни гейма, за да сложи точка на спора във втория сет.

Бившият член на топ 10 се завърна към най-добрата си игра в третата част и поставяше испанеца под сериозно напрежение, но Карлитос правеше невероятни контриращи изпълнения и като по чудо се спасяваше от пробив. Определено обаче инициативата отново се беше пренесла в полето на Тиафо, който осъществи 2 пъти повече уинъри спрямо непредизвикани грешки в хода на сета, и реализира решителен брейк в седмия гейм, за да се доближи максимално до победата при 2:1 части в своя полза.

Четвъртият сет се оказа най-качествен досега в мача, тъй като и двамата тенисисти играеха на много високо темпо и правеха очакваното шоу. Всеки един от играчите беше безупречен от сервис линията и печелеше точките си с помощта на бързи комбинации, а това доведе до изиграването на първи тайбрек в мача. Там Алкарас се изстреля напред с 5:0 точки и победителят щеше да бъде определен в пети решителен сет.

Изглежда този момент пречупи окончателно по-ниско ранкирания тенисист, защото той беше пробит още в самото начало на петата част и бившият номер едно не показа никакви колебания да поддържа своето водачество в резултата, като дори съумя още веднъж да отмъкне съперниковия сервис и така постигна изключително ценна победа!

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Шампионът оцеля: Непримирим Алкарас объра Тиафо в 5-сетова епика на Уимбълдън! Калоян Соколов
Теми:  
atp | карлос алкарас | Обзори | уимбълдън | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook