Тийм не взе нито сет във втория квалификационен кръг и се сбогува завинаги с Ролан Гарос

от в 14:24 на 22.05.2024
Калоян Соколов

Доминик Тийм се сбогува с Ролан Гарос завинаги. 2-кратният финалист се бори с всички сили, но видимо отстъпваше физически и игрово на младия талант Ото Виртанен, който впечатли света на тениса през миналата година, когато почти собственоръчно изведе Финландия до 1/2-финалите в Купа "Дейвис". Скандинавецът беше във водеща позиция от самото начало на мача и не позволи на Тийм да обърне нещата в своя полза за почти нито един момент, като така Виртанен се класира за финалния кръг на пресявките във френската столица, където ще премери сили с един измежду Джулио Зепиери и нашия сънародник Адриан Андрев - 6:2 7:5 за 1 час и 45 минути игрово време.

Младокът започна много по-агресивно срещата и често съумяваше да изхвърли Тийм от корта с бързите си комбинации. Форхендите на скандинавеца непрекъснато оставяха 2-кратния финалист без отговор и това доведе до пробив полза на Виртанен във втория гейм. Бившият номер три се мобилизира и на свой ред пое инициативата, а публиката изригна, когато Тийм осъществи моментален рибрейк.

Австриецът обаче бързо навлезе в нова негативна поредица и за сетен път имаше проблеми с това да играе на едно постоянно високо равнище, като Виртанен отново отмъкна подаването на именития си съперник, изпълнявайки безупречен бекхенд по правата на точката си за пробив. Полуфиналистът от Купа "Дейвис" действаше с много по-голяма острота спрямо 17-кратния шампион в ATP Тура и напълно заслужено съумя да удвои аванса си, за да се поздрави с успех в откриващия сет.

Финландецът продължи да има игрово преимущество и във втората част, а Тийм не спираше да пресилва своите удари и нямаше никакъв баланс в действията си на корта. Световният номер 165 играеше все толкова стабилно и наглед изглеждаше, че ще имаме бърза развръзка в двубоя, защото 22-годишният играч осъществи брейк, повеждайки с 3:1 гейма.

11-ият поставен нямаше намерение да приключва последното си участие на Ролан Гарос толкова безславно и най-после видяхме истинската възможност на неговите завършващи удари, които изведнъж започнаха да намират линиите и му позволиха да изравни геймовете при 3:3.

Съотношението на силите беше изключително изравнено през следващите минути, докато не се стигна до 5:5, когато младокът пропусна елементарен форхенд и Тийм се сдоби със скрит сетбол, но по-нискоранкият тенисист показа впечатляващо хладнокръвие и се доближи на само гейм от победата - 6:5.

Виртанен не спря дотук и се сдоби с мачбол, само че последва смразяващ уинър от длановия удар на 2-кратния финалист. За съжаление, то това страхотно изпълнение беше последвано от двойна грешка, а нова неточност от ракетата на австриеца означаваше, че времето му като професионален тенисист в Париж е приключило, но той завинаги ще отнесе със себе си прекрасните спомени от отминалите си участия и невероятното изпращане от 10-те хиляди фенове на "Сюзан Ленглен", които не спряха да скандират неговото име дълго след приключването на срещата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тийм не взе нито сет във втория квалификационен кръг и се сбогува завинаги с Ролан Гарос Калоян Соколов
Теми:  
atp | доминик тийм | Обзори | ото виртанен | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook