Тийм срещу Медведев - кой ще бъде повелителят на финалите на АТР? (превю)

от в 12:53 на 22.11.2020
Марк Хаджижеков

Ето че дойде време за дългоочаквания финален сблъсък на заключителната надпревара за тенис сезона. АТР финалите в Лондон ще имат своя нов шампион в лицето на Доминик Тийм или Даниил Медведев, които демонстрираха на моменти безупречен тенис, за да стигнат до правото да се борят за един от най-елитните трофеи в света на спорта. Двамата демонстрираха и в курса на годината защо са заслужили мястото си в световния топ пет. Всъщност непосредствено след легендите Новак Джокович и Рафаел Надал в ранглистата се нареждат именно Доминик Тийм и Даниил Медведев, които в последно време са станали еталон за постоянство, присъщо само за най-големите имена. Нека обърнем внимание и на двамата: 

Какво можем да кажем за Доминик Тийм? 

Австриецът претърпя своеобразна метаморфоза в играта си и вече далеч не е ,,блъскачът", който едно време нямаше план Б в играта си, в което доскоро мнозина специалисти го обвиняваха. Особено през последните две години Тийм разви тениса си изключително много. Да, ,,Доминатора" е неразделна част от световния топ десет още от около четири години насам, но истината е, че от 2019 г. Тийм се превърна в име, с което дори и най-големите се съобразяват. 

Първата голяма титла в кариерата на Доми дойде именно през изминалия сезон на надпреварата в Индиън Уелс, когато австриецът победи на финала Роджър Федерер. На Ролан Гарос пък Тийм измъкна драматичен двубой на полуфиналната фаза срещу Новак Джокович, а Рафаел Надал пък стана негова жертва на клея в Барселона. Всъщност неизменно в периода 2016 г. - 2019 г. Тийм има по една победа на сезон срещу Надал на клей - колко тенисисти могат да се похвалят с подобно нещо?! 

Истинското израстване на Тийм стана очевидно обаче именно през миналогодишните финали на АТР. Това бе турнир, който австриецът изигра на нереално високи обороти - той бе попаднал в наглед ,,смъртоносна" група предвид наличието на играчи като Федерер и Джокович - тенисисти, които общо са печелили надпреврата цели 11 пъти и които се славят с меко казано опасен тенис в игра на зала. До този момент Доми дори не беше истински претендент за титлата в Лондон, макар и да беше константен участник там. 

Точно тогава обаче станахме свидетели на брутална сила, сериозно количество печеливши удари, превърнали се в истински снаряди, а Федерер и Джокович просто на моменти изглеждаха безпомощни пред суровата мощ на австрийската ракета. Всъщност много малко не достигна на Доминик да спечели трофея още през сезон 2019, като австриецът остана на няколко точки от победата на финала срещу Стефанос Циципас. 

Ами сезон 2020? Тийм стартира фантастично с достигане до финал на Australian Open, където дори бе повел на Джокович с 2:1 сета и отново третият в света остана на много малко от титлата. Малцина могат да се похвалят изобщо че са докарали Джокович до петсетов мач в Мелбърн, където сърбинът несъмнено най-много се чувства ,,в свои води". 

През тазгодишния септември последва и най-големият успех в кариерата на Доми, който спечели първия си Голем шлем, а това стана факт на US Open. По този начин Тийм демонстрира и впечатляващо израстване в ментален аспект, позволило му да застане редом до най-великите имена на този спорт. 

А какво да кажем за играта му? 

Мнозина определят Тийм като физически най-добре подготвеният тенисист в тура. Австриецът разполага със завидна работна етика и неистово желание за константно подобряване (нещо, което ,,Доминатора" със сигурност е взаимствал от вечно развиващате се членове на Голямата Тройка). 

В миналото Тийм разчиташе на свирепите си удари от дъното на корта, а когато нямаше ден, Доми често се оказваше от страната на загубилия. Сега обаче е различно - шампионът от US Open може да разчита на множество маньоври в играта си, която с времето става все по-вариативна. Естествено, нищо не би спряло Тийм, ако му се отдаде възможността да ,,смачка" топката и да направи наелектризиращ уинър, но в днешно време той може умело да накъсва темпото на разиграванията чрез ефективния си нисък слайс, както и да придава различно въртене на топката в зависимост от ситуацията както от форхенд, така и от бекхенд. 

Безспорно едноръкият бекхенд на австриеца е един от най-добрите изобщо в историята на тениса, като съперниците на ,,Доминатора" неведнъж сериозно са ,,се опарвали" от обратния удар на световния номер три. Форхендът, който често остава на заден план, може и да не е толкова бляскав, но в никакъв случай не е по-малко ефективен. Сервисът на Тийм също така е великолепен - първият начален удар на австриеца не рядко преминава границата от 220 км/ч, а вторият - фамозен кик, който ако изобщо бъде вкаран обратно в корта, често дава пълно игрово предимство на третия в света по време на разиграването. 

Да обърнем внимание и на Даниил Медведев: 

Дойде време за сезон 2019 и руснакът изведнъж реши, че ще се превърне в един от най-добрите в света. Е, това решение не е толкова лесно да бъде осъществено и затова не всеки успява да го направи, но Медведев доказа през последните 24 месеца, че чрез труд и усърдност всичко е възможно. Още на Australian Open 2019 Медведев заяви пред света на тениса, че в най-скоро време той ще се превърне в претендент за големите надпревари. Даниил даде сериозен отпор на вечния фаворит в Мелбърн - Джокович, който определено през онази година изигра най-трудния си мач именно срещу руския младок. 

Макар че загуби в четири оспорвани сета, това не обезкуражи Медведев, който много скоро пристигна в София, за да грабне трофея, а това бе само началото. От турнира във Вашингтон нататък руснакът направи спираща дъха серия от шест поредни финала, като по пътя си към тези заключителни срещи ,,Мечката" се справи и със съпротивата на Новак Джокович. 

Медведев спечели и титлите в Синсинати и Шанхай, като остана само на сет от това да се поздрави с уникален обрат срещу Рафаел Надал на финала на US Open. Определено Даниил се превърна в едно от най-големите страшилища през сезон 2019. 

Тази година сякаш Медведев позагуби малко от ,,моджото" си, но точно навреме руснакът напомни за себе си. Той достигна до полуфинал на US Open, където бе отстранен именно от Тийм, като все пак тазгодишния странен сезон не лиши световния номер четири от трофей. Той дойде в зала ,,Берси" в Париж, където Даниил надделя над Александър Зверев на финала. 

Тази година пък руснакът е истински ,,хищник" в Лондон - надуши ли кръв, нищо добро не чака неговите съперници. В груповата фаза на надпреварата Даниил не загуби нито един сет в трите си победи. 

Все пак на полуфиналите Медведев бе изправен до стената, след като Рафаел Надал най-накрая нанесе първия загубен сет на руснака, а испанският левичар дори сервираше за чистата победа, но непримиримият характер на четвъртия в света отново се прояви и някак той успя да обърне развоя на двубоя, за да се поздрави с първия си успех над Рафа. 

А какво да кажем за играта на Медведев? 

Даниил разчита на процентния тенис - стъпи ли на корта, той се превъплъщава в истинска стена. Изключително трудно е да се пробие през безупречната защита на високия руснак, който се движи изключително впечатляващо предвид ръста си от 198 см. 

Контраатакуващият тенис също не е съвсем неприсъщ за ,,Мечката", който умело сюрпризира своите противници от наглед безнадеждни ситуации, когато е изкаран на метри извън корта. Точно в тези моменти обаче Медведев изфабрикува някоя гениална контраатака, която в повечето случаи просто оставя неговите съперници на място. 

Ударите на Медведев притежават изключително неортодоксален характер, като техниката на никое от двете му крила не би намерила място в стандартния тенис учебник. Въпреки това самият талант и усет, който руснакът притежава към топката, му помагат да прави наглед странни изпълнения, които обаче се радват на невероятно висока ефективност. 

Бекхендът на руснака е почти лишен от горно въртене, но за сметка на това той е невероятно стабилен - дадете ли топката на бекхенда на Даниил, можете да очаквате, че ще разигравате ,,до откат". Може да дойде първият сняг, може на приятелите Ви да им се роди дете, може Джокович да спре да тупка топката, а Надал - да приключи с ритуалите си, но всичко това ще минава, а Медведев просто няма да сбърка от бекхенд

Форхендът на руснака се радва на значително повече топспин, но и от него няма да видите Медведев да предприема ,,луди действия", като например да се опитва да диктува разиграванията. Руснакът е състезател, разчитащ изцяло на процентния тенис, а за да бъде възможно това, физиката му видимо е на образцово ниво. 

Тийм води в съперничеството между двамата

Доминик води с 3:1 в преките сблъсъци срещу Даниил. Първата победа на Доми идва през 2018 г. на турнира в Санкт Петербург, като следващата година двамата се изправят на финала на клея в Барселона. Там Медведев стартира силно, повеждайки с 3:0, но Тийм набързо започва да напомня за себе си и дава само още един гейм на противника си до края на двубоя. 

Идва ред впоследствие на четвъртфинала между двамата на канадския Мастърс, където Медведев се налага категорично с 6:3 6:1. Последният им сблъсък дойде на тазгодишния US Open, където Доми успя да се наложи в три сета, макар че руснакът имаше брилянтни шансове да спечели както втората, така и третата част в мача. 

Сблъсък на стилове 

Ще станем свидетели на прекрасен сблъсък на стилове, а това почти винаги е предпоставка за много драма и множество интригуващи и нестандартни размени от дъното на корта. 

Тийм ще се опитва да наложи бързото си темпо на игра, но ще трябва да бъде внимателен, защото Медведев е като ,,октопод" - той хваща всичко. Доми ще трябва да намери перфектния баланс между атакуващия тенис и прецизността на ударите си, за да вземе ,,поправителния си изпит" на финала в Лондон. 

Медведев пък ще разчита именно на стабилността си, за да неутрализира мощта в ударите на Тийм. Руснакът непременно ще се опита и да накъса темпото на своя съперник, защото дори за стабилен тенисист като него, ако австриецът започне да навлиза ,,в зоната", задачата на Медведев ще стане просто невъзможна. 

Какво смятат букмейкърите? 

Те определят Даниил Медведев като фаворит за спечелването на срещата. Шансовете на ,,Мечката" са оценени на ставка от 1.72, докато тези на ,,Доминатора" - на 2.10

Коефициентът за двусетова победа на Медведев сочи 2.75, докато шансовете на Тийм за чист успех са изчислени на 3.40

Трисетов триумф за Даниил пък е оценен на вероятност от 4.00, а австрийска победа в пълния формат на мача се подкрепя с коефициент от 4.75


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Тийм срещу Медведев - кой ще бъде повелителят на финалите на АТР? (превю) Марк Хаджижеков
Теми:  
атр финали | даниил медведев | доминик тийм | Лондон Мастърс | Превю

Коментари





Следвайте ни в Facebook