Тийнейджърска мечта: Гоф съкруши новата номер едно Сабаленка и е шампионка на US Open!

от в 10:07 на 10.09.2023
Мартин Петков

19-годишната Коко Гоф изживява същинска приказка, такава като от най-смелите си мечти, на тазгодишния US Open и "влезе" в обувките на легендарната Серина Уилямс, за да триумфира с титлата на домашния си турнир от Големия шлем. Американката с представянето си на родна земя доказа, че вече е узряла за най-голямата тенис сцена и надгради трофея си от WTA 1000 надпреварата в Синсинати, след като се завърна от сет пасив във финала на Откритото първенство на САЩ, за да сътвори пълен обрат срещу бъдещата номер едно Арина Сабаленка, при това пред родната си 23-хилядна публика на "Артър Аш Стейдиъм", която в продължение на 2 часа и 2 минути я подкрепяше неуморно - 2:6 6:3 6:2.

По този начин тийнейджърката записа 12-ата си поредна победа и спря шампионката от Аустрелиън Оупън по пътя към отличието, с което сбъдна "американската мечта" и завоюва дебютната "мейджър" титлата в своята кариера, като с това я очаква и изкачване до номер три в класацията на WTA.

Още в самото начало на двубоя ясно си пролича сковаността, породена от огромното напрежение, в действията на американката, която далеч не играеше най-добрия си тенис и ударите ѝ изглеждаха лишени от сила, при което бъдещата номер едно установи контрол в разиграванията и реализира ранен пробив. Скоропостижно обаче желанието на беларуската да наложи доминацията си, изпълнявайки отиграванията си с огромна мощ, доведе до купища неточности в нейното представяне и след две двойни грешки, то тя се раздели с аванса, докато Коко и 23-хилядната публика на "Артър Аш Стейдиъм" изпитаха първите си мигове на радост в сблъсъка - 2:2.

Въпреки множеството изкарани топки в аут поради пресилване на ударите, Сабаленка по никакъв начин не реши да променя игровия си стил, като продължи неизменно да търси атаката при всеки удобен случай и неведнъж остави шестата поставена безмълвна пред своите блестящи уинъри, често идващи от нейния бекхенд. Макар и да бе изминал вече близо половин час от старта на срещата, то Гоф изглеждаше все така несигурна в офанзивните си акции, което предразположи към серия от неточностите от нейната ракета, докато шампионката от Аустрелиън Оупън наложи още по-видно доминацията и не отпусна нито гейм повече на местната любимка, записвайки откриващия сет на сметката си.

На старта на втората част събитията от по-рано в хода на срещата бяха напът да се повторят, след като беларуската продължи да задава темпото в размените от основната линия и без време за губене си осигури два брейкбола. Изправена до стената, тийнейджърката нямаше друг избор освен също да покачи значително агресията в ударите и да опита да бъде конкурентна, като с тези си действия внесе смут в играта на втората поставена, която започна да греши необратимо и загуби подаването си от ситуация 40:15.

Впоследствие Сабаленка бе близо до това да се реабилитира мигновено и да осъществи светкавичен рибрейк, ала Коко, вече придобила сериозна увереност, по никакъв начин не трепна под напрежението и засвидетелства уменията си във фаза атака, за да отстои спечеленото предимство - 4:1. Оттам насетне световната номер 6 основно се концентрира върху собствения си начален удар и без да допуска каквито и да било колебания, сервираше безупречно и възстанови равенството в отделните части, изпращайки сблъсъка в заключителната му фаза.

С настъпването на решителния трети сет американката избра да намали риска в своите удари, като се "закачи" за основната линия и единствено целеше да връща топката от другата страна на мрежата, с което предоставяше на новата номер едно възможността да завършва атаките си, предвид факта че тя изглеждаше в своеобразен "нокдаун". Именно тази стратегия проработи за местната любимка по най-добрия възможен начин, след като неточностите от страна на Сабаленка останаха на дневен ред и тя губеше множество разигравания още в зародиша им, допускайки грешка, при което шампионката от Синсинати вдигна зрителите по трибуните на крака, реализирайки двоен пробив - 4:0.

Попаднала наглед в безизходно положение, то беларуската на първо време съумя да спре серията на тийнейджърката и удържа подаването си, преди да използва правото си на медицински таймаут. Породената пауза от интервенцията на Арина с физиотерапевта на корта пък повлия значително върху ритъма на световната номер 6, която инкасира първите си непредизвикани грешки за сета и се раздели с половината от преднината си - 4:2. Този развой на събитията обаче далеч не окрили шампионката от Аустрелиън Оупън по пътя към нов знаменит обрат в Ню Йорк, след като 19-годишната Коко Гоф си взе необходимите изводи как да процедира срещу беларуската и удължаваше разиграванията значително повече в очакване на неточност от ракетата на Сабаленка, при което тактическият ѝ замисъл сработи и тя осъществи светкавичен рибрейк, за да триумфира броени минути по-късно на собствен сервис, падайки на земята обляна в сълзи от радост и гордост.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тийнейджърска мечта: Гоф съкруши новата номер едно Сабаленка и е шампионка на US Open! Мартин Петков
Теми:  
us open | wta | Арина Сабаленка | коко гоф | кори гоф

Коментари





Следвайте ни в Facebook