Титанично: Карацев оцеля в петчасов тенис трилър и се завърна победоносно в Мелбърн!

от в 13:38 на 17.01.2022
Владислав Риждов

Аслан Карацев започна участието си в Откритото първенство на Австралия по повече от драматичен начин. В мач, който продължи почти пет часа, 18-тият в схемата надделя над Жауме Мунар в пет сета - 3:6 7:6(1) (3)6:7 6:4 6:4.

В истински тенис трилър се превърна срещата между руснака и младия испанец. Мачът стартира равностойно, с лесни сервис геймове от страна на двамата. Изненадващо, пръв напред в резултата излезе Мунар. Без да предприема излишни рискове в играта си, испанецът се възползва от спад в играта на Карацев и поведе с 4:2, а в остатъка от сета световният номер 71 не изпусна контрола и така откри сметката си.

Началните минути от втората част също бяха на сметката на испанеца. Вдъхновен от представянето си до този момент, той бързо се отскубна с 3:0 в геймовете. От този момент обаче започна и своеобразният възход от страна на руснака. Карацев заличи мигновено изоставането си, а до края равенството се запази и се стигна до логичен тайбрек. Там световният номер 15 доминираше с мощните си удари от основната линия и бързо пречупи иначе стабилната защита на своя съперник. Карацев премина убедително през тайбрека, губейки само една точка, за да изравни общия резултат.

Сценарият се запази и в третия сет. Карацев стоеше по-агресивно на корта, но атакуващата игра от страна руснака му носеше и много непредизвикани грешки, които бяха добре дошли за Мунар. Двамата си размениха по един пробив в началото, а впоследствие паритетът не бе нарушен и се стигна до нов тайбрек. Този път 23-годишният ибериец диктуваше темпото и се справяше отлично във важните моменти, за да излезе отново напред в отделните части след 7:3 точки.

В четвъртата част ролите се размениха. Карацев започна все повече да налага агресивния си стил и това скоро му се отплати. Шампионът от Сидни дръпна с комфортното 3:0, но последва спад и Мунар изравни до 3:3. Все пак миналогодишният 1/2-финалист продължи да поставя съперника си под напрежение и още в ответния гейм се сдоби с нов брейк, който задържа до последно и доведе развръзката до решителен пети сет - 6:4.

В него отново инициативата бе от страната на руския състезател, който безпроблемно потегли с 4:1 в геймовете. Карацев изглеждаше по-свежият от двамата на корта и съвсем логично диктуваше събитията. Въпреки обаче доминантната игра на фаворита в срещата Мунар намери начин да се върне към верния ритъм и навакса част от изоставането си, като в същото време оказа сериозно напрежение върху съперника си. Нервите на Карацев все пак издържаха и след 4 часа и 52 минути той сложи точка на този повече от епичен мач.

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Титанично: Карацев оцеля в петчасов тенис трилър и се завърна победоносно в Мелбърн! Владислав Риждов
Теми:  
Аустрелиън Оупън 2022 | жауме мунар | карен хачанов | обзор | открито първенство на австралия

Коментари





Следвайте ни в Facebook