Тийм отстрани Пер в среднощна драма, завършила в 2:10 часа сутринта местно време

от в 17:09 на 15.01.2019
В
Седмият поставен Доминик Тийм надделянад французина Беноа Пер, печелейки първия си мач за сезона след 6:4 6:3 5:7 1:6 6:3. Австриецът показа значително по-голяма стабилност в ударите си от основната линия през първите два сета, както и в петия, в сравнение с представянето си в Абу Даби и Доха, но все пак Пер не се даде без бой, опитвайки се да осъществи обрат от 0:2 сета. Впоследствие французинът съумя да разбалансира все повече австрийския си съперник, който не можеше да разчита на сервиса си през по-голямата част от срещата. Доминик все пак намери начин да стабилизира играта си в решителната част, печелейки подаванията си значително по-лесно от съперника си и пробивайки го в решителен момент. Като цяло мачът бе относително бавен - геймовете често преминаваха през 3-4 равенства, сетовете продължаваха около 55 минути, а в резултат повечето зрители се бяха прибрали по домовете си, като срещата приключи в 2:10 местно време. Във втори кръг Тийм ще срещне Алексей Попирин, отстранил Миша Зверев след 7:5 7:6(7) 6:4.

Резултат с изображение за dominic thiem australian open 2019Мачът започна трудно за Тийм, който трябваше да се пребори за продължителен сервис гейм, а при 2:2 спаси два брейкбола. Австриецът успя да пробие след това за 4:2 само за да последва рибрейк и изравняване на геймовете. Тогава Тийм поведе с 30:0 в подаването си, но последваха няколко критични момента, като Доминик трябваше да спасява три брейкбола. Това обезкуражи французина, който при 4:5 изостана с 15:40, но съумя да спаси първите две възможности за спечелване на сета. Последваха обаче още две такива, като при втората нервите на Пер не издържаха и той изкара бекхенд в аут.

Във втория сет Беноа успя да пробие съперника си още в първия гейм, но не успя да затвърди. Скоро австриецът проби отново и след нов сервис гейм на сметката той успя да спечели четири поредни гейма, водейки 4:1. Двамата не срещнаха никакви трудности до края на сета в подаванията си, а Тийм комфортно затвори сета с 6:3.

Резултат с изображение за dominic thiem australian open 2019Третата част започна с възможност за пробив за Доминик, която бе отразена след агресивно налитане на мрежата на Пер, като французинът впоследствие съумя и да спечели сервиса си. Тийм повтори абсолютно същото упражнение за 1:1, а при 3:3 достигна до два брейкбола, които Беноа отрази със сърцата игра и силна непримиримост. Водейки 5:4, французинът достигна до два поредни сетбола, но не успя да вкара топката в игра на нито един от тях. Това за момент разколеба Пер, който, след като загуби гейма, при 5:5 изостана с 0:30 в подаването си, но съумя отново да поведе в резултата. Тогава Тийм отново трябваше да спасява сетбол, този път само един, но при него Пер вкара ретура в игра и впоследствие изкара огромен късмет, като пуснат удар от форхенд кацна на филето на мрежата и тупна неспасяемо в половината на австрийския тенисист. А тази точка даде огромна инерция на французина.

Пер трябваше да спасява две поредни точки за пробив в първия гейм на четвъртия сет, но след като го направи и след това спечели подаването си, Тийм тотално се обезкуражи, губейки сервиса си два поредни пъти. За отрицателно време седмият поставен се оказа изоставащ с 0:5, като все пак успя да спаси геврека, но Пер не му позволи да направи нещо повече, а скоро сетовете бяха изравнени.

Резултат с изображение за thiem paire australian open 2019Решителната част започна с три лесни подавания за сервиращите - нещо нехарактерно за този мач. Все пак при 2:1 австриецът достигна до брейкбол след страхотна точка от защита, но Пер се оказа по-стабилен, а след ас и бекхенд уинър по правата геймовете станаха 2:2. Това не разколеба Доминик обаче, който при 30:0 реализира минаващ удар по късия диагнал от бекхенд с две ръце, а скоро поведе отново с гейм. Като цяло Тийм печелеше последвалите си подавания значително по-лесно от Пер, а при 4:3 в своя полза достигна и до скрит мачбол. Тогава разиграването като че ли никога нямаше да свърши, а двамата изстискаха силите си един от друг изцяло, но в крайна сметка австриецът предизвика грешката на съперника си. Сервирайки за спечелване на мача, седмият поставен показа впечатляващо хладнокръвие, а Пер допусна нови грешки от форхенд, които доведоха гейма до 40:15. На първия мачбол французинът се реваншира за грешките си от преди малко и изстреля печеливш удар именно от форхенд по правата, а последвалото разиграване бе титанично - Тийм проведе брилянтна офанзива в цялата точка, но накрая форхендът на Беноа закачи мрежата и подобно на края на третия сет се озова неспасяемо в полето на съперника. Австриецът все пак предизвика нова грешка след агресивна игра, но нов форхенд уинър на Пер, този път по диагонала, заличи и тази възможност за спечелване на мача. Драмата бе максимална, но след две грешки от бекхенда на французина най-накрая Доминик Тийм можеше да си отдъхне; той не позволи да претърпи втори обрат в кариерата си, след като е водил с 2:0 сета.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички мачове на Australian Open

Оцени тази статия:
Тийм отстрани Пер в среднощна драма, завършила в 2:10 часа сутринта местно време В

Коментари

Следвайте ни в Facebook