Тийм показа най-доброто от себе си и след обрат срещу Циципас вдигна титлата в Пекин

от в 17:00 на 06.10.2019
В
Доминик Тийм показа невероятен хъс и непримиримост и след 3:6 6:4 6:1 австриецът извоюва заслужено титла номер четири през сезона. ,,Доминатора” надделя над Стефанос Циципас в двубой от извънземно качество, като Тийм демонстрира една идея по-солидна игра, за да успее в крайна сметка да се наложи и да се увенчае с трофея в китайската столица.

Австриецът започна двубоя по-активно, докато Циципас се нуждаеше от малко време, за да настрои ударите си. След няколко грешки от ракетата на гърка Тийм стартира с пробив в своя полза, но възходът му набързо бе париран от рязко активизиралия се Стефанос, който пък се възползва от последвалите колебания на първия поставен.

Така се стигна до рибрейк, а впоследствие двамата започнаха да бъдат солидни на начален удар, като тенисистите радваха публиката с изключително атрактивен и модерен тенис - двамата често се надпреварваха кой ще излиза по-често на мрежата, а изумителните изпълнения не липсваха.

https://twitter.com/TennisTV/status/1180820881423114240?s=20

По-опростеният стил на Циципас обаче взе връх над събитията и игровото предимство на гърка на твърдата настилка срещу Тийм ставаше все по-видимо, като третият поставен достигна до възможност за пробив при 4:3 и след поредния дързък поход от негова страна към мрежата брейкът стана факт.

Затвърждаването не бе безоблачно, като Стефанос бе изправен пред точка за моментален рибрейк, но за пореден път гъркът демонстрира шампионския си манталитет и заличи брейкболът с категоричен ас по диагонала.

След още две авторитетни точки на своята сметка Циципас се запъти към стола си за почивка като победител от първия сет, а успехът му в тази толкова качествена откриваща част му даде още по-голямо самочувствие.



По-младият от двамата се възползва от импулса в представянето си и реализира ранен пробив при 1:1 във втория сет, като играта на гърка поставяше все повече загадки на Тийм. Въпреки това изведнъж последва спад на Циципас, който допусна няколко пропуска, може би породени и от факта, че австриецът заигра по-активно в този гейм.



Дойде ред на ново изпитание пред подаващия, като на ,,Доминатора” му се наложи да отразява общо два брейкбола, но след ас и умела проява на мрежата шансовете на Циципас бяха пратени в историята, преди австриецът да поведе с 3:2, а двамата тенисисти продължаваха да впечатляват с изключително модерен тенис.

https://twitter.com/doublefault28/status/1180829728149774336?s=20

Тенденцията двамата да срещат затруднения се изпълни отново, като този път бе ред на Циципас да бъде изправен пред брейкболи, но гъркът инкорпорира прийома сервис-воле в тези толкова критични моменти, за да заличи възможностите на Тийм, а фактът, че Стефанос бе непробиваем в близост до мрежата истински вбесяваше австриеца.

В крайна сметка се стигна до нов паритет, като историята се повтори и сервиращият бе изправен пред брейкбол, като този път Тийм открадна тактиката на съперника си и след умело излизане напред след втори сервис геймът бе спасен. Последваха ас и зашеметяващ уинър от бекхенд по правата на ,,Доминатора”, който по този начин се доближи само на гейм от успеха във втория сет.

https://twitter.com/doublefault28/status/1180833264866648064?s=20

Впоследствие обратният удар на Тийм истински се развихри и му донесе две поредни точки, а и след убийствен форхенд австриецът вече зададе прекалено трудна задача на подаващия Циципас, който трябваше да се справя с три поредни сетбола.

Първите два бяха отразени, но при третия последва нов печеливш бекхенд на австриеца, който по този начин изравни сетовете.

Тийм стартира третата част на удивително ниво, като при 1:0 той съумя да пробие съперника си за втори пореден път в продължителен гейм, а скоро и затвърди за 3:0, като австриецът все по-често ставаше автор на наистина брутални изпълнения.

Циципас вече просто не можеше да намери пробойни в играта на Тийм и от своя страна допускаше множество неточности в опитите си да притисне своя съперник, като първият поставен се добра до нова точка за пробив, а след нов поразителен дланен удар таблото вече сочеше 4:0. Това вече беше края на всякакви надежди за Стефанос и той, издействайки си едва един гейм до края, след 1:6 преклони глава пред представилия се на феноменално ниво Доминик, който заслужено се поздрави с титлата в Пекин!

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тийм показа най-доброто от себе си и след обрат срещу Циципас вдигна титлата в Пекин В

Коментари





Следвайте ни в Facebook