Тийм пречупи Джокович в титаничен сблъсък и се класира на втори пореден финал срещу Надал на Ролан Гарос!

от в 17:40 на 08.06.2019
В
Доминик Тийм сложи край на амбициите на Новак Джокович за втори ,,Ноле Шлем", като австриецът спечели този уникален тенис спектакъл след крайното 6:2 3:6 7:5 5:7 7:5 за малко над четири часа игра, като утре на финал за втора поредна година той ще се изправи срещу ,,Краля на клея" в лицето на Рафаел Надал!

Джокович започна двубоя с лесен сервис гейм на нула, преди Тийм да влезе в серия от три поредни спечелени такива, тъй като австриецът като цяло се нагаждаше значително по-добре към тежките ветровити условия на корта, докато Джокович често допускаше нетипични за него неточности, бидейки явно разконцентриран.

Скоро Тийм поведе с 4:2, когато сърбинът изигра ужасяващ сервис гейм, като той видимо просто не успяваше да се справя с трудностите, които вятърът му предлагаше, а така ,,Доминатора" проби на нула и скоро затвърди, повеждайки в сетовете.



Тийм продължи да подлага съперника си под напрежение и във втория сет, като при 1:1 Джокович изостана с 15:40 в подаването си. Световният номер едно обаче показа характер и след две излизания на мрежата заличи опасностите, като скоро той спечели и гейма си.



Тийм, от друга страна, ,,преплаваше" през сервис геймовете си, като при 3:2 в полза на сърбина мачът бе прекратен за десетина минути поради дъжд. Когато играта бе възобновена, Джокович изглеждаше далеч по-спокоен и уравновесен, като той рязко стабилизира подаванията си, а при 4:3 проби и за пръв път своя опонент, а скоро затвърди брейка, за да изравни частите.



В началото на третия сет ,,Джокера" обаче отново бе изправен пред опасност на начален удар, като все пак австриецът не съумя да пробие, след като допусна грешка в края на продължително разиграване. В крайна сметка Ноле изравни за 1:1, но в следващото си подаване австриецът отново го постави под напрежение, като този път Доминик не сгреши и нанесе пробив за 3:1. Тогава обаче последва нова пауза поради дъжд, която този път продължи до края на деня, а играта бе възобновена в събота.

https://twitter.com/ATP_Tour/status/1137021839606276096

При възобновяването условията бяха значително по-добри, а Джокович като че ли бе елиминирал грешките от играта си. Сърбинът достигна до точка за рибрейк при 3:1, но не успя да се възползва. Все пак той достигна до такава и при 4:2, като този път рибрейк имаше, а в тези моменти Тийм трябваше да се труди за всяка една точка. Все пак това извънземно ниво на Новак претърпя спад при 5:5, когато австриецът умело задържа сервис гейма си, а в последвалия такъв той достигна и до серия от сетболи.



Геймът продължи над десет минути, а Джокович използваше най-различни прийоми, когато спасяваше сетболите - сервис-мрежа, къси топки и много други. Все пак в крайна сметка след поредния опит на сърбина за сервис-воле той бе хванат неподготвен от Тийм, който след поредния зашеметяващ ретур от бекхенд поведе с 2:1 сета.



Постепенно започваше на корта да духа все повече вятър, макар че условията не бяха и близки до вчерашните. Съответно Джокович предпочиташе да не навлиза в прекалено продължителни размени на удари от основната линия и често се опитваше да накъсва темпото чрез къси топки или излизания на мрежата, но и двата му прийома не бяха особено ефективни.

Все пак първи Ноле проби при 1:1 в четвъртата част заради спада в нивото на неговия съперник, но последва моментален рибрейк за 2:2. Въпреки това последва нов пробив, който този път бе задържан от сърбина за 4:2. Тогава обаче последва поредния обрат в този сет, след като ,,Доминатора" взе три поредни гейма, доближавайки се на един такъв от крайния успех в срещата. Джокович тогава загуби първата точка в подаването си, но в тези моменти австриецът помогна и след няколко непредизвикани грешки от негова страна той допусна изравняване на резултата.



Това се оказа и пагубно за Доминик, който изведнъж при 5:5 заигра изключително колебливо и разконцентрирано, допускайки да се стигне до скрит сетбол в полза на неговия опонент. Тогава миналогодишният финалист инкасира нетипична за него в такива моменти двойна грешка, изцяло предавайки инициативата на Джокович. Този път шамоионът от 2016-та обаче не изпусна аванса си и след като задържа пробива си, отново благодарение на няколко непредизвикани грешки от страна на Тийм, двамата трябваше да изиграят пети решителен сет, за да определят съперника на Рафаел Надал утре на финала.



Тийм стартира петия сет с рутинно спечелено подаване, като в последвалото такова на Джокович изглеждаше, че сърбинът ще се отчете с на свой ред рутинен сервис гейм, повеждайки с 40:15, но след три точки Доминик достигна до точка за пробив. Тя обаче бе опропастена след непредизвикана грешка, а скоро Джокович изравни за 1:1, когато бе негов ред да достигне до брейкбол. Този път пък Тийм изигра смела къса топка, която свари сърбинът неподготвен в този момент, преди в крайна сметка четвъртият в света да се пребори за подаването си.

https://twitter.com/doublefault28/status/1137328895357853696

Впоследствие играта на Джокович съвсем рухна, като след три неточности той даде три поредни брейкбола на своя съперник, а Тийм се възползва от втория си такъв след поредното неумело излизане на мрежата от страна на сърбина. Скоро ,,Доминатора" затвърди безпроблемно, за да поведе с 4:1.

Тогава отново сърбинът срещна редица затруднения в подаването си, изоставайки с 30:40 и давайки скрит мачбол на своя противник, но последва рутинен уинър от форхенд на Джокович, когато заваля обилно за сетен път в Париж, а мачът бе прекъснат за трети път.

Още първата точка при възобновяването бе скандална, след като съдията отсъди удар на Тийм, който бе видимо в аут, за добър, което постави Джокович пред нов брейкбол. Тогава обаче сервисът на сърбина го измъкна от проблемите му, а в крайна сметка той се пребори и за подаването си. ,,Джокера" бе изцяло преобразен след почивката и ударите му летяха със завидна острота и прецизност. Така след няколко качествени прояви в близост до мрежата Ноле достигна до точка за рибрейк, която обаче бе спасена от Тийм. Скоро все пак сърбинът се добра и до втори брейкшанс, като този път Доминик не издържа и предаде аванса си от пробив.

Тъкмо когато изглеждаше, че Джокович ще изравни за 4:4, след като бе повел с 30:0 на сервис, последва серия от изключително нетипични пропуски от ръката на сърбина, като в крайна сметка Тийм отново проби. Тогава австриецът поведе с 40:15, достигайки до два поредни мачбола, но и този път последва изключително изненадващ обрат в тази супер непредвидима среща - ръката на Тийм се скова и той допусна четири поредни пропуска, докато на Джокович му бе необходимо само да вкарва топката в корта, за да реализира и моментален рибрейк.

В последвалия гейм отново Ноле поведе с 30:0, когато точките бяха изравнени по подобие на предишния му сервис гейм, но този път сърбинът не допусна критичен пробив и най-накрая достигна до паритет в резултата за 5:5. Тогава обаче Тийм изигра един от най-уверените си геймове на начален удар и след нулево подаване той отново поведе в този сет.

Този път ,,Доминатора" достигна до мачбол на ретур, а след чудесно конструирана точка, завършила с печеливш удар от форхенд по обратната права този драматичен спектакъл завърши в полза на Доминик Тийм!

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тийм пречупи Джокович в титаничен сблъсък и се класира на втори пореден финал срещу Надал на Ролан Гарос! В

Коментари





Следвайте ни в Facebook