Тийм с впечатляващ обрат над Федерер след два спасени мачбола! Предстои супер сблъсък срещу Джокович

от в 20:23 на 10.05.2019
В
Доминик Тийм реализира обрат срещу Роджър Федерер в истински мач-шедьовър, след като спаси два мачбола в тайбрека на втория сет! ,,Принца на клея" - прозвище, което Тийм си заслужи поради многобройните си успехи на тази настилка през последните години, се поздрави с победата след 3:6 7:6(11) 6:4 и си гарантира утрешен супер сблъсък на полуфиналите в Мадрид срещу Новак Джокович.

В началото на двубоя, изненадващо за повечето тенис специалисти, надмощие имаше швейцарецът, който започна с аванс от ранен пробив след поредица от грешки на Тийм. Федерер затрудняваше съперника си неимоверно, като не позволяваше на Доминик да се чувства толкова комфортно, колкото е свикнал на любимата си настилка. Третият в света всячески накъсваше ритъма чрез сечени бекхенди, къси топки, както и изненадващи излизания на мрежата, а за всичко това миналогодишният финалист не намираше отговор.

,,Маестрото" задържа предимството си от пробив до края на сета, уповавайки се на тежкия си начален удар по време на подаванията си, като след едва 29 минути първата част отиде в полза на Федерер след 6:3.



Във втория сет обаче ,,Доминатора" намери играта си и достигна до две поредни възможности за пробив още в първия си гейм на ретур за частта, но за негово съжаление Роджър не му предостави реални шансове за брейк след няколко неспасяеми начални удара. Все пак австриецът можеше да разчита на своите подавания, където освен в първото такова за срещата изобщо, Тийм не даваше никакъв изглед за инкасиране на пробив.

Скоро резултатът стана 3:2, когато след серия от неточности Федерер отново трябваше да спасява брейкболи, като този път ,,Маестрото" изостана с 0:40 на сервис, но отново швейцарецът се измъкна благодарение на вариативния си начален удар. Впоследствие двамата бяха повече от убедителни от линията за сервис, като неизбежното се случи и сетът трябваше да бъде решен в дълъг гейм.



В него Доминик започна с инкасиран минипробив след непредизвикана грешка от форхенд, а след нови два тежки сервиса швейцарецът се откъсна с преднина от 3:0 точки. Последва обаче изравняване на точките, а след смяната на полетата Доминик изглеждаше преобразен. Австриецът бе пределно концентриран да изравни сетовете и след няколко блестящи печеливши удара от форхенд и нов минибрейк в негова полза Тийм поведе с 6:4.

Първият сетбол бе отразен от швейцареца отново благодарение на вездесъщия му сервис, а при втория Федерер изигра брилянтна къса, до която дори бързоногият австриец не успя да достигне. Не след дълго двукратният финалист в испанската столица отново се добра до точка за изравняване на сетовете, но отново Федерер се оказа прекалено стабилен, а след нов светкавичен начален удар третият в света достигна и до първия си мачбол.

https://twitter.com/TennisTV/status/1126880202582298624

Тогава обаче бе ред на ,,Доминатора" да си помогне със сервиса си и след две безответни точки той се добра до четвърти сетбол, но след безкомпромисен смач от ракетата на ,,Маестрото" тенисистите трябваше да сменят полетата си за трети път при равенство от 9:9 точки. Поредният ас на Федерер означаваше втори мачбол за двукратния шампион в Мадрид, но за сетен път австриецът демонстрира здрави нерви и спечели двете си точки на сервис.

Роджър впоследстиве отново изравни, този път за 11:11, но тогава последва светкавичен ретур от ракетата на Тийм, който по този начин се сдоби с критично предимство в тайбрека, а след солидна комбинация австриецът надделя в дългия гейм от шестия си опит, изравнявайки частите в драматичния двубой.

https://twitter.com/TennisTV/status/1126889259602989056

В третия сет интензитетът в представянето на Федерер спадна и швейцарецът трябваше да отразява брейкбол, но до пробив отново не се стигна. Не след дълго обаче последва ново сложно подаване за шампиона в Маями, който изостана с 0:40 на сервис при 1:1, като този път Тийм най-накрая се възползва от шанса си, реализирайки 11-тия си брейкбол в рамките на целия мач.

Впоследствие ,,Доминатора" обърна подаването си от 15:40, за да затвърди брейка си и да поведе с 3:1 гейма. Все пак скоро при 4:3 ретурите на Федерер започнаха да функционират на изключително високо ниво, като швейцарецът достигна до трети шанс за рибрейк, а този път последва предизвикана грешка на Тийм, което означаваше, че паритетът в сета отново е възстановен.

Изведнъж обаче Тийм включи на изключително високи обороти и след три офанзивни изпълнения петият в света достигна до три скрити мачбола. Първият бе заличен след мощен сервис, а при втория - отново ,,Маестрото" използва прийома сервис-воле, но при третия брейкшанс ,,Доминатора" реализира удивителен ретур уинър от форхенд, закачил страничната линия.

Този път грешка при Доминик нямаше, като австриецът спечели рутинен сервис гейм, по този начин завършвайки знаменития си обрат над своя именит съперник!

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тийм с впечатляващ обрат над Федерер след два спасени мачбола! Предстои супер сблъсък срещу Джокович В

Коментари





Следвайте ни в Facebook