Тийм: Съперничеството ми с Голямата тройка е една от причините за края на кариерата ми

от в 13:44 на 26.08.2024
Калоян Соколов

Днешният ден е много специален за Доминик Тийм, защото има голяма вероятност някогашният номер 3 да изиграе последния си мач на ниво Голям шлем в своята кариера. Австриецът ще се завърне на любимия си "Артър Аш Стейдиъм", където преди точно четири години сътвори обрат от 0:2 сета срещу Александър Зверев във финала на US Open. Тогава мнозина очакваха именно "Доминатора" да поеме тенис щафетата от Роджър Федерер, Новак Джокович и Рафаел Надал, но съдбата имаше съвсем други планове и това се оказа единствената "мейджър" титла в кариерата на Тийм.

Основна роля за началото на края за Тийм, изигра неговата контузия в китката на играещата ръка, която той получи на турнира в Майорка през 2021-ва. Последва операция и 9-месечно отсъствие от кортовете, а 17-кратният ATP шампион никога повече не беше същия тенисист и дори не можа да се установи обратно в топ 100. През последните месеци австриецът записа разгромни загуби на ниво Чалнджър от съперници извън топ 300 и взе решението да се откаже още този сезон на домашния си турнир във Виена, тъй като здравословното му състояние не е достатъчно добро, за да се състезава на желаното от него равнище.

Самият тенисист призна във вчерашно интервю пред The Athletic, че съревнованието с Голямата тройка е една от причините за последствията от неговата контузия, но въпреки това Тийм остава благодарен, че се е състезавал в ерата на най-великите тенисисти в историята.

"Състезавах се с тримата най-велики - Федерер, Надал и Джокович. Беше изключително интензивно и със сигурност допринесе за контузията ми, която ме довежда и до моето отказване. Истината, е че имаше прекалено голямо натоварване и интензитет в тренировъчните ми сесии през годините. Много специалисти са ми казвали, че китката е спряла да функционира нормално точно поради тази причина и най-вече техниката ми на изпълнението на ударите.

Винаги съм се стремял да се подобрявам и да се приближавам максимално до нивото на най-добрите в света, но очевидно се опитах да надскоча своите физически лимити и в един момент това се обърна срещу мен. Смятам се за късметлия, че имах шанса да играя по едно и също време с най-големите легенди на нашия спорт, както и всички останали страхотни играчи.

Влязох в топ 100 много по-късно от останалите. Обикновено топ играчите пробиваха там на 18-годишна възраст, докато аз бях на почти 21. Не съм си представял, че някога ще бъде възможно да бъда шампион от Големия шлем и номер 3 в световната ранглиста" - признава Тийм, който ще премери сили с Бен Шелтън тази вечер от 19:00 часа българско време на корт "Артър Аш Стейидъм".

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Тийм: Съперничеството ми с Голямата тройка е една от причините за края на кариерата ми Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2024 | доминик тийм | интервюта | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook