Той го направи! Новак Джокович спечели 20-и Шлем и се изравни с Федерер и Надал!

от в 19:20 на 11.07.2021
Мирела Николова

Новак Джокович е новият стар шампион на Уимбълдън, доказвайки за пореден път колко силно заслужава мястото си в историята на спорта. Световният №1 сломи съпротивата на Матео Беретини, за да надделее в четири сета - 6:7(4) 6:4 6:4 6:3 и така да триумфира за шести път на "Свещената трева". С победата си днес Ноле изравни своите големи съперници Роджър Федерер и Рафаел Надал в класацията за най-голям брой титли от Големия шлем, като в момента и тримата са на върха с феноменалните 20 "мейджър" трофеи.

Изненадващо, в началните минути на двубоя сърбинът, който играеше на 30-и финал от Шлема, бе този, у когото нервното напрежение се проявяваше по-силно. Той започна изключително сковано, допускайки две двойни грешки в откриващото си подаване, които го поставиха в неудобна ситуация, и Беретини получи брейкбол, но за негово съжаление, не успя да го материализира. С напредването на времето световният №1 се чувстваше все по-комфортно на корта и възползвайки се от множеството пропуски от ракетата на съперника си, реализира първия пробив в срещата, който безпроблемно консолидира, за да се откъсне напред с 4:1.

При 5:2 последва маратонски сервис гейм на Матео, продължил повече от 10 минути. В него топ поставеният оказа сериозен натиск върху съперника си и дори достигна до сетбол, но вездесъщият начален удар на италианеца му помогна да излезе невредим от затруднената ситуация и да си осигури един последен шанс за връщане на пробива. Тогава играта му претърпя същински ренесанс и посрещайки за оставане в частта, римлянинът извади на показ най-доброто от арсенала си, което се отплати с рибрейк в последния възможен момент. Вече намерил своя ритъм на игра, Беретини не срещна затруднения в ответното си подаване и съвсем скоро паритетът бе възвърнат - 5:5.

След още 2 рутинни гейма за сервиращите се стигна до тайбрек, в който представителят на Италия сякаш нямаше слабо място и отлично изчакваше момента, за да нанесе завършващ уинър от безмилостния си форхенд. Това, в комбинация с леки колебания в представянето на Новак, дадоха предимство на Беретини в отделните части.

В дебютния си гейм във втория сет италианецът поведе с 40:15 и точно когато изглеждаше, че ще бъде лесно спечелен от него, световният №1 показа, че има други планове, и се поздрави с успеха в последвалите 4 точки, реализирайки ранен пробив. В действията на балканеца нямаше нито следа от разочарование от погубените възможности в откриващата част и той демонстрираше невероятна стабилност от дъното на корта, която го изведе до осъществяването на нов брейк, с който дублира преднината си, за да може скоро да поведе с 4:0.

Приказката от първия сет се повтори и тук, когато отново при 5:2 римлянинът отпусна ръката и предизвика неточности от страна на противника си, които му помогнаха да върне единия от пробивите. Този път обаче това далеч не бе достатъчно, тъй като, сервирайки повторно за спечелване на сета, Ноле бе напълно безкомпромисен и след няколко неспасяеми сервиса изравни общия резултат. 

Третата част стартира по начин, подобен на този в предходните две, защото първият пробив отново бе в полза на петкратния шампион в Лондон, който разпределяше по страхотен начин ударите си и установяваше контрол върху разиграванията. Беретини продължаваше да сервира на много високо ниво и това му улесняваше задачата да се задържи близо в резултата.

В шестия гейм няколко удара на Джокович излязоха извън очертанията, което го изправи пред опасност от загуба на пробива преднина, ала точно тогава Ноле успя да пласира великолепни сервиси и така да се спаси от усложнения. Оттам насетне сърбинът бе безупречен в собствените си подавания и бавно, но сигурно се приближаваше до успеха в сета.

Началният удар на Беретини бе неговият най-верен съюзник в откриващите геймове на четвъртата част и лесните точки от сервис валяха една след друга. В средата на сета Новак бе безпогрешен във всяко едно отношение и изграждаше по феноменален начин всяка от своите атаки. Неговата игра изживя своя пик в Тилдъновия гейм, когато водачът в световната ранглиста предложи тенис от най-висока класа, за да нанесе решителния си удар, осъществявайки пробив за 4:3. Джокович продължи да дирижира събитията на корта до последната точка и просто не съществуваше сила, която да го спре по пътя към неговата 20-а титла от Шлема!

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Той го направи! Новак Джокович спечели 20-и Шлем и се изравни с Федерер и Надал! Мирела Николова
Теми:  
atp | матео беретини | новак джокович | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook