Токио: Квалификант шокира Циципас, давайки му 3 гейма за 2 сета и остави Григор в топ 10

от в 08:53 на 26.09.2024
Калоян Соколов

Стефанос Циципас претърпя пореден разочароващ резултат. Световният номер 12 изглеждаше, че отново е намерил своята топ форма по време на Laver Cup, където изигра един от най-силните си мачове, вземайки реванш от Танаси Кокинакис за случилото се в първия кръг на US Open. Изглежда обаче Циципас не е съумял да се аклиматизира навреме към условията в Токио, след като пристигна едва онзи ден от Берлин и той трябваше да претърпи трета поредна загуба в надпревара от ATP Тура.

2-кратният "мейджър" финалист изигра силен откриващ сет, но в следващите две части спечели общо едва три гейма и така беше отстранен от квалификанта Алекс Микелсен - 4:6 6:1 6:2 за 1 час и 48 минути игрово време. Това беше сериозен удар по амбициите на гърка за участие на ATP финалите в Торино, а неговото поражение означава, че Григор Димитров ще запази мястото си в топ 10 и тази седмица, въпреки че се отказа от участие на надпреварата в Пекин.

Срещата започна вихрено за бившия номер три, който засипваше съперника си с уинъри и проби още в първия гейм. Циципас изглеждаше невъзможен за спиране в тези минути и много скоро увеличи аванса си на 5:1 в своя полза. Микелсен обаче загатна, че срещата няма да бъде толкова лесна за фаворита и намали пасива си до 4:5, но четвъртият поставен не загуби нито точка при втория си опит да затвори откриващия сет.

Оттам насетне по-високоранкираният играч беше напълно неузнаваем, правейки цели 24 непредизвикани грешки срещу едва 11 завършващи удари. Това позволи на Микелсен да поеме пълен контрол над събитията на корта и той не даде нито един брейкбола на своя опонент до края на срещата, като същевременно младият американец проби общо 4 пъти в следващите две части и по този начин записа една от най-големите победи в своята кариера. Така световният номер 49 си осигури 1/8-финална среща с един измежду Кристофър О'Конъл и Томас Мартин Ечевери, а Циципас продължава да не е печелил поредни мачове от Ролан Гарос насам.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Токио: Квалификант шокира Циципас, давайки му 3 гейма за 2 сета и остави Григор в топ 10 Калоян Соколов
Теми:  
atp | алекс микелсен | Обзори | стефанос циципас | токио

Коментари





Следвайте ни в Facebook