Томеу Салва или историята на най-добрия приятел на Рафа Надал

от в 02:00 на 20.10.2020
Калоян Соколов

Може би малко от вас са чували името на Томеу Салва, но той е един от най-добрите приятели на Рафаел Надал и част от главните треньори в неговата академия, като основно се занимава с подготовката на Жалме Мунар, но същевременно пътува и с Каспър Рууд, както и със световния номер две в определни части от сезона. Салва и Рафа се познават още от седемгодишна възраст, като тренират заедно в Майорка и скоро се превръщат в двамата най-ярките млади таланти на испанския тенис. 

Пътищата на момчетата обаче се разделят, когато те са на 14-годишна възраст, защото Томеу получава предложение да се премести в Барселона, където получава пълна стипендия за тенис обучението си от испанската федерация по тенис, докато Матадора остава да тренира с чичо си Тони. Двамата приятели продължават да си комуникират почти всекидневно, но постепенно се виждат все по-рядко, защото изведнъж Надал дръпва главоломно в развитието си и вече играе на далеч по-висок клас турнири спрямо Салва. Рафа си проправя път към върха на световния тенис, а Томеу не оправдава очакванията и макар да достига до два ATP финала на двойки със своя другар, то той решава, че не желае да разчита на милостта на Надал, за да го кани да играят заедно на определени надпревари и прекратява кариерата си на едва 21 години поради незадоволитени резултати.

Ето какво разказва и самият Салва:

"Едва бях пробил в топ 300, а Рафа вече печелеше титли от Шлема. Не исках да просперирам в спорта единствено благодарение на него. Изгубих 2 години от развитието си в Барселона и впоследствие нямах никакъв шанс да бъда дори близо до неговото ниво. Често съм губил тренировъчни сетове на нула от Надал. От ранна възраст виждах, че той притежава не само таланта, но и характера да бъде шампион. Имаше ясен план какво иска да постигне и как ще го направи. Беше едно момче, което непрекъснато искаше да се развива и изпитваше невероятна страст към новото знание. Наистина съм късметлия, че имах шанса да израсна заедно с него".

Бившият тенисист коментира и задълженията си свързани с академията на Рафаел Надал:

"Започнах да се занимавам с треньорска дейност веднага след края на моята кариера. Рафа пък създаде своята академия няколко години по-късно и ме покани да работя там. Усещането да помагам за развитието на някои от най-големите таланти в световен мащаб е неописуемо. Успяхме да помогнем на Рууд и Мунар да пробият в Тура, а освен това имам шанса да съпровождам Рафа за 10 седмици през годината по различните турнири. Надявам се добрите ни резултати тепърва да продължат и да изградим множество нови шампиони за в бъдеще", завърши Салва.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Томеу Салва или историята на най-добрия приятел на Рафа Надал Калоян Соколов
Теми:  
истории | рафаел надал | томеу салва

Коментари





Следвайте ни в Facebook