Томова опита да се противопостави на Бадоса в Пекин, но разликите в класата беше голяма

от в 11:09 на 27.09.2024
Калоян Соколов

Виктория Томова ознаменува дебюта си в основната на WTA 1000 надпреварата в Пекин с чудесна победа над 4-кратната WTA шампионка Леся Цуренко. Това даде шанс на най-добрата ни тенисистка да се изпрви срещу бившата номер две Паула Бадоса, която отново изглежда в най-добрата си форма, след като съумя да спечели титлата във Вашингтон и достигна до 1/4-финалите на US Open.

Томова даде всичко от себе си през днешния ден и в определени моменти съумяваше да бъде равностойна на своята съперничка, но цялостно беше видно, че испанката е по-класната състезателка на корта и тя не остави никакво съмнение в превъзходството си над нашата сънародничка, надигравайки я с крайното 6:3 6:2 за 1 час и 26 минути игрово време. Така Бадоса продължи към фазата на 1/16-финалите, където ще премери сили с една измежду Ребека Шрамкова и 22-рата поставена Екатерина Александрова, а положителните новини за родната ни представителка е, че тя почти със сигурност ще се завърне в топ 50 на световната ранглиста.

15-тата поставена стартира мача по най-добрия възможен начин и изглеждаше, че тя няма да има проблеми с това да преодолее съпротивата на Томова, осъществявайки нулев брейк за аванс от 2:0. Българката обаче веднага отговори на предизвикателството и също не загуби нито точка в следващия сервис гейм на испанката, възстановявайки равенството при 2:2.

Постепенно мощната игра на по-високоранкираната тенисистка взе връх и Вики изнемогваше в опитите си да се защитава. Голямото предимство за Бадоса идваше от линията за начален удар, от която тя печелеше множество лесни точки, докато световната номер 51 трябваше да се бори за всяко едно разиграване на собствено подаване.

Голямата възможност за Томова дойде при 3:3, когато тя имаше брейкбол, но тогава тя подходи прекалено пасивно и бившата номер две веднага пое инициативата, като оттам насетне не загуби нито гейм повече в откриващия сет.

Фаворитката удължи своята серия и веднага дръпна с брейк предимство за началото на втората част. Нашата сънародничка не намираше начин да разстрои играта на опонентката си и беше напът да инаксира нов пробив, но се върна от 0:40, за да намали пасива си до 2:3.

Това се оказа и последната положителна проява за българката до края на срещата, тъй като в следващите минути шампионката от Вашингтон играеше възхитителен тенис и в крайна сметка заслужено удвои аванса си и се поздрави с успеха в двубоя.

 

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Томова опита да се противопостави на Бадоса в Пекин, но разликите в класата беше голяма Калоян Соколов
Теми:  
wta | бгтенис | виктория томова | Обзори | паула бадоса | пекин

Коментари





Следвайте ни в Facebook