Тони Надал се оплака от бързите настилки: Липсва баланс; Рафаел трябваше да има 35 Шлема

от в 12:47 на 12.07.2023
Калоян Соколов

Тони Надал никога не се е страхувал открито да изразява своето мнение и да критикува открито дори най-големите имена в играта, както и ръководещите органи в тениса. Чичото на Рафаел Надал не изневери на собствения си стил и в своето последно интервю за "Clay", в което говори за Голямата тройка, липсата на баланс в провеждането на големите турнири и процеса по възстановяване на своя племенник.

Наскоро Хуан Монако заяви, че Федерер и Надал са по-важни от Джокович за историята на тениса. Какво е вашето мнение?

- Мисля, че Федерер и Надал имаха по-голяма роля в пренасянето на тениса на едно ново ниво, ако направим съпоставка между тях и Джокович. Федерер особено е ненандминат в това отношение. Ако започнем да разсъждаваме кой е най-добрият измежду тях, то трябва да установим ясни стандарти, по които да се водим.

Същото е и в другите спортове. Трудно е да се каже дали един атлет е по-велик, ако държи световния рекорд в дадена дисциплина, или пък е спечелил най-много златни медали в нея. Мисля, че Роджър е този, който изведе спорта до изцяло нови върхове и в продължение на толкова години правеше наглед невъзможни неща на тенис корта. Джокович пък е този с най-много спечелени трофеи, а моят племенник вероятно щеше да е спечелил повече титли и от двамата, ако не бяха контузиите.

Казвате ли, че Надал е по-добър от Джокович?

- Джокович е по-добър, защото е спечелил 23 титли от Шлема и превъзхожда с една Рафаел по този показател. Нека обаче да изясним някои неща, а именно обстоятелството, че живеем във времена, които почитат бързите кортове. Рафа е принуден да играе в три "мейджър" надпревари, които се провеждат на неудобни за него настилки. За мен това е липса на баланс. Знаете как етапите в Тур дьо Франс се разделят на планински, часовникарски и спринтови, като биват спечелени от различен тип колоездачи, които притежават един от тези типове състезател профил.

Ако Аустрелиън Оупън например се играеше на червени кортове, то Надал щеше ли да има 35 титли от Големия шлем?

- Разбира се, че да. Има много неща, които понякога хората не вземат предвид. Дори топките на дадени надпревари дават по-голямо предимство на дадени тенисисти. Имаме два турнира от Големия шлем на твърди кортове, както и финален Мастърс, който винаги е на хард. Не мисля, че това е особено справедливо. Все пак играчите събират точки през цялата година, за да се класират за състезанието на осемте най-добри и е логично настилката да бъде променяна през даден период от време.

Хуан Монако също така каза, че Рафаел Надал би се върнал единствено ако се чувства добре, а ако се чувства добре, то ще печели мачове и това ще го накара да не се откаже догодина. Споделяте ли това мнение?

- Мисля, че това е точно така, но предстои да видим. Рафаел вече е на 37 и възрастта определено започва да му тежи сериозно. Говорили сме на тази тема и мога да ви уверя, че той иска да се възстанови и да се завърне. Ако той наистина постигне тази цел, то вярвам, че ще иска да продължи.

Нещата зависят и от неговите резултати, защото сега ще бъде извън ранглистата и това означава трудни съперници още в първите кръгове. Понякога фаворитите имат лукса да не трябва да са винаги на максимум, защото получават хубав жребий, само че сега Рафа ще трябва да се натовари сериозно, тъй като няма да има повече тази привилегия.

Монако освен това смята, че Надал е бил готов да играе на Ролан Гарос, но не и да го спечели. Така ли стояха нещата?

- Рафаел не беше готов да се състезава на достатъчно добро ниво. Неприемливо е да отиде там с идеята просто да премине 2-3 кръга. Ситуацията е трудна, защото играта става все по-бърза. Спомням си една реплика на Гастон Гаудио, който не можеше да разбере дали неговите крака стават все по-бавни, или топката лети все по-бързо. Донякъде племенникът ми е в подобна позиция в момента.

Тренира ли Надал в момента?

- Да, прави физически упражнения, но все още не може да бъде на корта. Докторите са го посъветвали да се възстанови напълно. Би трябвало да играе отново тенис до един месец време.

Значи ще сбъркаме, ако кажем, че в момента е на яхтата и е далеч от тениса?

- Не, това не е вярно. Той е в академията ни и тренира всеки ден. 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Тони Надал се оплака от бързите настилки: Липсва баланс; Рафаел трябваше да има 35 Шлема Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | новак джокович | рафаел надал | роджър федерер | тони надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook