Тони Надал: Тактиката на Джокович във финала на Уимбълдън беше самоубийствена

от в 16:15 на 15.07.2024
Калоян Соколов

Тони Надал упрекна Новак Джокович за неговия тактически план във финала на Уимбълдън срещу Карлос Алкарас. Чичото на Рафаел Надал е на мнението, че 7-кратният шампион в турнира е избягал от себе си в хода на двубоя и сам се е вкарал в капана на своя съперник, играейки по възможно най-удобния начин за младата звезда на световния тенис.

"Мога да си представя, че Новак и неговият щаб са имали своите съмнения преди мача, имайки предвид явното физическо предимство на съперника. В такъв момент не е лесно да вземеш решение по какъв начин да подходиш към срещата. Дали да се придържаш към собствените си силни страни или да се опиташ да неутрализираш играта на своя опонент, прибягвайки към напълно различен план, който не е характерен за твоя собствен тенис.

Аз винаги съм предпочитал първия вариант. Да, със сигурност няма да изненадаш особено съперника с обичайния си стил на игра, но винаги е по-добре да гледаш от своята страна на мрежата, а не да се концентрираш изцяло върху другия играч. Разбира се, леките корекции за всеки различен мач са нещо задължително, но е напълно самоубийствено да избягаш изцяло от твоята игра във финален мач и да разчиташ на победа.

Новак направи точно това срещу Алкарас и игра един напълно чужд за себе си тенис. Той знаеше, че работата му с краката и прецизността на неговите удари не е на нужното ниво, за да бъде равностоен на Карлос. Вероятно Джокович не е вярвал в собствените си сили, ако се стигне до по-дълъг и тежък физически мач, което го накара да се опита да наложи прекалено високо темпо на игра. Новак имаше идеята да е максимално агресивен от дъното на корта, да скъсява разиграванията и да атакува мрежата, но този свръхагресивен тенис не е заложен в гените на сърбина. Той се опита да победи Алкарас в неговата игра и се провали. Карлос е най-бързият човек стъпвал на тенис корт и няма как да загуби сблъсък, в който нещата се случват на възможно най-високи обороти" - написа специалистът в своята колонка на испанското издание "El Pais".

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Тони Надал: Тактиката на Джокович във финала на Уимбълдън беше самоубийствена Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | карлос алкарас | новак джокович | тони надал | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook