Тони Надал: Зверев все още не е шампион от Шлема, защото не може да контролира емоциите си

от в 15:49 на 12.06.2024
Калоян Соколов

Тони Надал изрази своето мнение, че Александър Зверев не е съумял все още да спечели титла от Големия шлем, защото не е на нужното ментално ниво, за да го стори. Германецът несъмнено е най-успешният активен тенисист, който все още не е завоювал "мейджър" трофей на сметката си, разполагайки с 6 титли от сериите "Мастърс", олимпийски златен медал и 8 влизания във финалната четворка на надпревари от Големия шлем.

Бившият номер две обаче е спечелил само 2 от тези "мейджър" полуфинали, а в дебютния си финал пропиля аванс от 2 сета срещу Доминик Тийм на US Open, като допусна общо 15 двойни грешки в този мач и дори сервираше за титлата при 5:3 в решителния сет, но в крайан сметка се оказа на губещата страна. Изглежда всичко това кара чичото на Рафаел Надал да смята, че германецът не е достатъчно емоционално стабилен в най-важните моменти и липсата на шампионски манталитет го спира по пътя към върха в световния тенис:

"Александър направи невероятен обрат от 2:5 в третия сет и цялото психологическо предимство беше на негова страна за старта на четвъртата част. Там той поведе с 0:15 в първия гейм, след което пропусна лесен удар и направи тривиалната грешка да се обърне към своя щаб, за да се оплаче.

Това не е момент, в който трябва да показваш подобни признаци на нерви, а Карлос видя тази слабост и мигновено обърна нещата в своя полза, тъй като 15 минути по-късно вече водеше с 4:0 гейма. Смятам, че единствената причина Зверев да не е спечелил все още титла от Шлема, се крие точно в липсата му на способност да контролира емпоциите си в подобни моменти, както се случи в началото на четвъртия сет срещу Алкарас.

Карлос продължи да играе все едно нищо не се е случило, въпреки че беше надигран в предходната част по толкова болезнен начин. Той не загуби самообладение, увереност и вяра в собствените си сили, докато Зверев се разклати в първия момент, когато нещата не се получаваха според неговите желания. Само най-големите шампиони притежават качествата, които демонстрира Карлос и го поздравявам най-искрено за неговия успех в Париж" - написа Надал в своята колонка на специалиста във водещия испански вестник "El Pais".

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Тони Надал: Зверев все още не е шампион от Шлема, защото не може да контролира емоциите си Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър зверев | интервюта | карлос алкарас | тони надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook