Топ поставеният е аут: Шелтън затвори телефона на Рубльов и запази надеждите на Григор за Торино

от в 19:23 на 25.10.2024
Елеонора Александрова

Бен Шелтън победи Андрей Рубльов в 1/4 финалите на турнира в Базел и по този начин записа първата си топ 10 победа за сезона и общо пета в своята кариера! Двамата тенисисти оправдаха високите очаквания за зрелищен двубой, като 22-годишният американец излезе големият победител, като се наложи с крайното 7:5 6:7(3) 6:4 за 2 часа и 17 минути игрово време. В следващия кръг той ще се изправи срещу Артур Фис, който днес по-рано елиминира Стефанос Циципас, а това ще бъде повторение на битката им за място в 1/2-финалите на турнира в Токио, където французинът надделя след тайбрек в третия сет.

Този резултат попречи на Рубльов да капарира мястото си на ATP финалите в Торино, като той ще запази осмото място в годишната класация, a това все пак запази шансовете на Григор да играе в италианския град, като първата ни ракета ще се нужда минимум от финал (при ранно отпадане на Рубльов, но по-скоро титла), за да играе на Мастърса на 8-те най-добри.

Двамата тенисисти демонстрираха висококачествен тенис от самото начало, като броят на непредизвиканите грешки беше сведен до минимум, а уинърите бяха постигани от всяка една точка на корта. Първата възможност за пробив дойде в петия гейм, когато топ поставеният имаше цели 3 възможности за пробив, но мощният сервис на младия американец го спаси от това да се намира в ролята на изоставащ.

Двамата играчи продължаваха да печелят точките си на собствено подаване чрез бързи комбинации и изненадите липсваха до 6:5 в полза на левичаря, когато предприе максимален риск на ретур и това негово решение се оказа правилно, защото Рубльов не съумя да отговори на агресията от другата страна на мрежата и сетът завърши с успех на американеца.

Втората част започна изключително динамично, а игровото преимущество определено беше на страната на Рубльов, който имаше редица шансове да пробие сервиса на Шелтън. Световният номер 7 обаче беше прекалено припрян при всички тези шансове и шестият поставен съумяваше да поддържа интригата в резултата до последния момент, осигурявайки си изиграването на още един тайбрек.

В началото на дългия гейм двамата тенисисти печелеха с лекота точките си на собствен сервис, докато не се стигна до 2:2, когато Рубльов поведе с минипробив чрез мълниеносен форхенд по правата. От този момент насетне руснакът изцяло пое инициативата и загуби само още една точка до самия край на дългия гейм, вкарвайки срещата в трети решителен сет.

Финалната част предложи здрава битка, в която световният номер 7 се стараеше да задава темпото на игра, докато американецът беше принуден да се брани и да чака грешки от другата страна на межата, които обаче в един момент започнаха да стават все повече и така в деветия гейм Шелтън реализира пробив, за да сервира за мача при 5:4, а световният номер 23 използва силния си начален удар, за да се възползва от възможността и по този начин се класира за финалната четворка!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Топ поставеният е аут: Шелтън затвори телефона на Рубльов и запази надеждите на Григор за Торино Елеонора Александрова
Теми:  
atp | андрей рубльов | базел | бен шелтън | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook