Топ поставеният е аут: Прероден Вавринка опустоши Рубльов за място на 1/2-финала в Стокхолм!

от в 17:39 на 18.10.2024
Калоян Соколов

Стан Вавринка официално е вторият най-възрастен човек след Фелисиано Лопес, който побеждава тенисист от топ 10! 39-годишният швейцарец стартира седмицата си с първа победа над топ 40 представител, надигравайки Бредън Накашима, а впоследствие повали и Алехандро Давидович Фокина, за да се превърне в най-възрастния 1/4-финалист в историята на ATP 250 състезанието в Стокхолм.

От днес пък Stan The Man е вече официално третия най-възрастен човек достигал до 1/2-финал на ниво ATP, след като записа своята първа топ 10 победа от миналия август насам, сломявайки съпротивата на топ поставения Андрей Рубльов - 7:6(5) 7:6(5) за 1 час и 55 минути игрово време.

Така легендарният швейцарец ще излезе през утрешния ден в битка за финала срещу четвъртия поставен Томи Пол, а отпадането на руснака вече кара букмейкърите да поставят Григор Димитров като фаворит номер едно за титлата в шведската столица.

Откриващият сет предложи много темпов тенис от двете страни на мрежата, като Рубльов не можеше да води разиграванията, както обикновено е свикнал, защото бекхенд правите на Ваввринка осуетяваха намеренията на световния номер 7 да стои изцяло в своя форхенд ъгъл. Сервисът беше основно оръжие за 1/4-финалистите, като единствените два брейкбола се откриха пред фаворита, само че 3-кратният "мейджър" шампион запази хладнокръвие и доведе нещата до тайбрек.

Там всяко едно отиграване на ветерана се превръщаше в уинър, а по-високоранкираният тенисист напълно изгуби самообладение и обичайните тиради в неговия репертоар не закъсняха. Това не правеше впечатление на 39-годишния тенисист, който изстреля забележителен форхенд ретур, за да си осигури 4 сетбола при 6:2 в своя полза.

Последва частичен обрат и Рубльов беше само на точка от това да изравни резултата, но тогава дойде поредната непредизвикана грешка от неговата ракета и сетът отиде в полза на бившия номер 3.

Изглежда руснакът все още не се беше отърсил от нервното напрежение, защото инкасира брейк в самото начало на втората част и победата все повече се отдалечаваше от неговите ръце. Все пак топ поставеният демонстрира своята класа и осъществи моментален рибрейк, а при 5:5 дори разполагаше със скрит сетбол, само че не се възползва от шанса си и дойде ред на нов тайбрек.

Там Вавринка взе мини брейк преднина за 4:3 и разполагаше с началния удар, за да си осигури 3 поредни мачбола, ала точно тогава дойде лека грешка в близост до мрежата от негова страна. Реакцията на ветерана обаче беше повече от впечатляваща, защото последва същински бекхенд куршум от неговата ракета и много скоро срещата вече беше в историята!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Топ поставеният е аут: Прероден Вавринка опустоши Рубльов за място на 1/2-финала в Стокхолм! Калоян Соколов
Теми:  
atp | андрей рубльов | Обзори | Стан Вавринка | стокхолм

Коментари





Следвайте ни в Facebook