Торино е все по-далеч: Чешки тийнейджър спря Григор за 2-ри пореден път и го елиминира в Шанхай

от в 14:31 на 09.10.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров за втори път през сезона отстъпи на тийнейджъра Якуб Меншик. 19-годишният чех отстрани нашия топ тенисист на Мастърса в Мадрид, а днес стори абсолютно същото и в Шанхай, след като отново се наложи в трисетова битка над световния номер 10 - 6:3 3:6 6:4 за 2 часа и 2 минути игрово време.

По този начин амбициите на Григор за класиране в Торино претъпяха много сериозен удар и той ще трябва да достигне до заключителните фази на всяко едно от последните си 3 заявени състезания (в Стокхолм, Виена и Париж), защото след края на турнира вероятно ще се окаже на над 600 точки отстояние от осмото място, което дава прав на участие във финалите на ATP.

Младокът пък за пръв път в своята кариера ще играе на 1/4-финал в сериите "Мастърс", а там той по всяка вероятно ще премери сили с 4-кратния шампион Новак Джокович, който първо ще трябва да преодолее съпротивата на Роман Сафиулин.

Младокът започна мача изключително самоуверено, пробивайки още първото подаване на Григор, а самият той наниза 4 аса в дебютните си два сервис гейма и набързо взе аванс от 3:0. Постепенно Григор влезе на пълни обороти в мача и изравни играта, но определено неговият форхенд и начален удар не функционираха, както през вчерашния ден.

Меншик пък стреляше с всичка сила от всяка една позиция на корта и се възползваше от необичайно пасивната игра на българина, който нямаше отговор за офанзивата на своя съперник и до края на сета задържаше собствените си подавания, само че беше абсолютно безпомощен на ретур.

Началото на втората част беше много оптимистично за първата ни ракета, тъй като тийнейджърът вече не можеше да разчита толкова често на първото си подаване и Григор не чакаше втора покана, за да атакува вторите му сервиси. Това принуди Меншик да рискува повече от нужното и двойните грешки не закъсняха, а точно такава донесе и пробив в полза на нашия сънародник.

Последва сериозно изпитание за Димитров от сервис линията, но той прояви характер и затвърди предимството си, повеждайки с 3:0. Младокът продължи да тества много сериозно световния номер 10 и той се оказа изправен пред общо 3 брейкбола в петия гейм, само че фаворитът не трепна и със смела игра съумя да се справи и с тази ситуация, за да увеличи аванса си до 4:1.

Нещата придобиха още по-критичен вид в следващия сервис гейм на ветерана, където той изостана с 0:40, само че и този път отказа да се предаде, нанизвайки 5 поредни точки в своя полза, а накрая не трепна, подавайки за равенството в сетовете и победителят щеше да бъде определен в трета решителна част.

Там чехът откри с нулев сервис гейм в своя полза, но отговорът си го биваше и Григор също взе подаването си без загубена точка. Впоследствие българинът вкара поредица добри ретури и се сдоби с брейкбол, ала изкара рутинен слайс в аут и Меншик дишаше спокойно при 2:1 в своя полза.

Ролите се размениха в следващия гейм, когато тийнейджърът имаше 2 поредни точки за пробив, а този път ръката на родния ни представител трепна и брейкът беше факт.

Силите на по-високоранкирания тенисист изглеждаха на привършване и той като по чудо не инкасира втори пореден пробив, наваксвайки пасив от 15:40, за да направи резултата 2:4. 

Драмата се завърна с пълни сили на корта при 5:3, когато Григор стигна до рибрейк, но още в следващото си подаване загуби мача, след като Меншик пласира завършващ бекхенд ретур на мачбола и си заслужи совята четвърта победа над представител на топ 10 в своята кариера и втора от началото на турнира.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Торино е все по-далеч: Чешки тийнейджър спря Григор за 2-ри пореден път и го елиминира в Шанхай Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | Обзори | шанхай | якуб меншик

Коментари





Следвайте ни в Facebook