Традиция за пример: Как топките от Уимбълдън се превърнаха в домове за застрашен животински вид?

от в 11:49 на 25.07.2024
Калоян Соколов

Традициите на Уимбълдън са, за да се спазват и сега ще ви запознаем с една от по-малко познатите такива, която вече съществува от 23 години насам. Най-големият тенис турнир на планетата прави всичко по силите си, опитвайки се да запази популацията на най-малкия бозайник на територията на Великобритания. Става въпрос за полските мишки, които са сериозно застрашени от изчезване, имайки предвид огромни брой хишници, които ги ловуват.

Точно това е и главната мотивация на All England Lawn Tennis Club да рециклира 55-те хиляди използвани тенис топки на тазгодишния турнир и да ги превърне в домове за симпатичните гризачи. Самите животинки тежат около 6 грама, което се равнява на една монета от 20 стотинки, а те обикновено живеят по високите стъбла на дърветата, създавайки домовете си от тръстика и нарязана трева.

Самите топки ще бъдат закачени на подходящата височина за мишките (между 75 санитмера и метър и половина от земята) и в тях ще бъдат пробити малки дупки, а след това бозайниците ще могат да създадат своите сламени гнезда в относителна безопасност от хищните птици и невестулки, които са твърде големи, за да преминат през дупката.

 Към момента гризачите наброяват малко повече от половин милион, а въпросната инициатива е помогнала значително да намали тяхното стопяване, така че можем единствено да поздравим Уимбълдън, че не позволява природата да каже своето "Гейм, сет и мач" по отношение на един от най-застрашените видове в животинския свят.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tennis (@underarmserve)


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Традиция за пример: Как топките от Уимбълдън се превърнаха в домове за застрашен животински вид? Калоян Соколов
Теми:  
любопитно | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook