Треньорът на Европа: Как съветите на Григор помогнаха да видим най-доброто от Циципас? (видео)

от в 11:48 на 21.09.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров получи физически проблем в края на мача си срещу Алехандро Табийо и вероятно повече няма да го видим на корта, защитавайки цветовете на отбора на Европа. Оказа се обаче, че българинът може да бъде много полезен на своите съотборници в една напълно друга роля, която би могъл да изпълнява също толкова успешно и през уикенда, а именно тази на треньор.

Световият номер 10 искрено се вълнуваше от изявите на останалите членове на тима си, за разлика от Александър Зверев, който изобщо не се появи за дневната сесия на турнира, ако изключим момента с представянето на отборите.

Григор непрестанно стоеше зад пейката на Каспър Рууд по време на мача на скандинавеца и се опитваше да го попомогне с ценни съвети, когато световният номер 9 се намираше само на гейм от поражението:

"Променяш цялата динамика на играта само с един слайс. Играй го в центъра на корта и той изобщо няма удар срещу това. Нула. Топката ще ти дойде на форхенда, което е перфектен сценарий. Всичко е наред. Гледай на нещата точка за точка и запази положителното отношение. Просто не му давай възможност да удря топката и вярвай в движението си по корта" - не спираше Димитров с лекцията си към Рууд.

Абсолютно същата картина можеше да забележим и по време на срещата на Стефанос Циципас срещу Танаси Кокинакис, когато самият грък се допитваше до нашия топ тенисист и тяхното дуо възпроизведе страхотен резултат, след като гъркът разгроми своя съперник с крайното 6:1 6:4, изигравайки един от най-силните си мачове през целия сезон.

Обичайно изпълнява първия си сервис по диагонала, когато се стигне до важна точка. Също така е ясно, че на втори сервис ще потърси едноръкия ти бекхенд, но ти можеш да избягаш на форхенд и да атакуваш топката, защото второто му подаване е много късо.

Той играе на висока скорост, но обикновено насочва топката в центъра на корта, а не търси ъглите и това ти дава възможност да го натискаш с бекхенда, ако искаш. Вършиш отлична работа със слайса, но не е нужно да го отиграваш с такава дълбочина. Играй късо и веднага ще имаш възможност да се изместиш на форхенд и дори да атакуваш мрежата. Остани в своята комфортна зона. Всичко е наред" - гласяха тактическите наставления на първата ни ракета.

Циципас и Рууд пък не забравиха страхотната помощ, която им беше оказана от световния номер 10 и бяха неговите най-верни поддръжници от скамейката по време на победата му над Алехандро Табийо, като бяха през цялото време до него и определено можем да кажем, че тримата представители на Европа бяха пълното олицотворение на термина "отборен дух" през вчерашния ден на Laver Cup.

 

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Треньорът на Европа: Как съветите на Григор помогнаха да видим най-доброто от Циципас? (видео) Калоян Соколов
Теми:  
atp | laver cup | бгтенис | григор димитров | каспър рууд | любопитно | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook