Тревен доминант: Джокович спря устрема на Кирьос и покори Уимбълдън за 4-ти пореден път!

от в 18:43 на 10.07.2022
Мирела Николова

Новак Джокович пристигна на тазгодишното Открито първенство на Великобритания като основен фаворит, имайки предвид трите му последователни триумфа в последните издания на турнира. В откриващия си двубой в британската столица сърбинът не бе на най-високото си ниво, но впоследствие подобри значително представянето си и макар да срещна известни затруднения в хода на надпреварата, намери място във финалната битка.

Там го очакваше непредсказуемият Ник Кирьос, който успя да разгърне потенциала си и да се класира за своя дебютен "мейджър" финал. Въпреки че не бе печелил дори сет в досегашните им две срещи, днес световният №3 демонстрира нагледно защо е пожънал толкова големи успехи в кариерата си, и съумя да се справи с връхлитащата го мощ от другата страна на мрежата, за да триумфира за седми път на Уимбълдън със своята 21-ва титла от Големия шлем, оформяйки крайното 4:6 6:3 6:4 7:6(3). По този начин той се изравни по брой трофеи на Свещената трева с легендарния Пийт Сампрас, като отстъпва единствено пред Роджър Федерер, разполагащ с осем заглавия.

Началото бе нервно за сърбина, който стартира с двойна грешка, но незабавно се мобилизира и пласира няколко отлично насочени сервиса, с които откри сметката си в резултата. От своя страна, Кирьос блесна с разнообразието в своята игра още в дебютното си подаване, където видяхме ас от втори начален удар и сервис отдолу. Той често прибягваше до къси топки и печелеше голяма част от надлъгванията на мрежата, което го изведе до две точки за пробив в петия гейм. Макар Джокович да успя да отрази първата от тях след дълбок форхенд, предизвикал пропуск на австралиеца, то при втората шесткратният шампион позволи напрежението да го завладее и предаде подаването си с двойна грешка - 3:2.

Полученото предимство в резултата внесе спокойствие в действията на световния №40, който влезе в невероятен режим на начален удар, и за балканеца бе непосилна задача да спечели дори точка на противниково подаване. Единствените затруднения за канбереца дойдоха в гейма, в който той сервираше за затваряне на сета, когато изпита известни колебания и допусна да се стигне до равенство в точките. След това обаче бързо поправи щетите след поредната безпощадна продукция от линията за сервис и така излезе напред в отделните части.

Сърбинът не загуби концентрацията си в началото на втория сет, където започна да разчита все по-добре началния удар на съперника, принуждавайки опонента да влиза в продължителни размени. С течение на времето можехме да видим все по-често доскорошният №1 да вкарва разиграванията в удобен за себе си ритъм и да взима преимущество от дъното на корта, което ясно си пролича в четвъртия гейм, където успя да неутрализира мощта в сервиса на противника и да реализира първия си пробив, който затвърди, за да поведе с 4:1.

Впоследствие двамата сервиращи провеждаха спокойно своите подавания, преди да се стигне до деветия гейм, в който 20-кратният шампион от Шлема отново бе подвластен на нервите и допусна серия от неточности, довели до изоставане с 0:40. Незабавно след това обаче фаворитът се прегрупира и съумя да пласира няколко чудесни начални удара, които в комбинация с безупречно проведени разигравания от негова страна му помогнаха да възвърне паритета в общия резултат.

Качеството на игра продължи да бъде изключително високо и в третата част, където още на старта топ поставеният се сдоби с два шанса за брейк. Устремът му обаче бързо бе париран от бившия №13, който след няколко чутовни сервиса охлади надеждите на сърбина за ранен пробив. С напредване на времето Кирьос започна да показва все повече негативни емоции, а това оказа своето влияние в решителните минути на сета.

При 4:4 изглеждаше, че ще станем свидетели на поредното безапелационно спечелено подаване от страна на австралиеца, след като поведе с 40:0. Тогава обаче канберецът допусна да загуби концентрацията си и на два пъти излезе неподготвен на мрежата, което бе безмилостно наказано от именития му противник, а след още един уинър по правата на Джокович резултатът в точките бе изравнен. Последва двойна грешка на Ник, след което форхенд в мрежата, който автоматично означаваше пробив в актива на бившия №1, оказал се решителен за изхода на частта в негова полза.

Четвъртият сет стартира със серия от безпроблемно спечелени подавания от двамата, които трупаха бързи и лесни точки благодарение на перфектното насочване и мощ в началния си удар. В деветия гейм Ноле показа великолепната си техника и успя да предизвика напрежение у съперника, достигайки до 30:30. За пореден път обаче Кирьос пласира два поредни неспасяеми сервиса, с които остави защитаващия шампион без абсолютно никакви шансове да влезе в разиграване.

В хода на целия сет никой от двамата не достигна до възможност за пробив, поради което паритетът в геймовете остана непокътнат до 6:6 и така се стигна до тайбрек. Той започна по възможно най-неприятния начин за австралиеца, който допусна двойна грешка още на старта. Ранният минипробив даде позитивен начален тласък на сърбина, който успешно удържа преднината си и не след дълго можеше да вдигне триумфално ръце със седмия си трофей на Уимбълдън!

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Тревен доминант: Джокович спря устрема на Кирьос и покори Уимбълдън за 4-ти пореден път! Мирела Николова
Теми:  
atp | Ник Кирьос | новак джокович | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook