Тревен мастърклас: Перфектен Григор опустоши Манарино за час игра на старта в Куинс!

от в 14:17 на 17.06.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров изигра безупречен откриващ мач на ATP надпреварата в Куинс и даде много сериозна заявка за силен тревен сезон. Българинът показа тенис близък до съвършенството и закръгли победите си в турнира на 20, след като разгроми Адриан Манарино с 6:1 6:2 и се класира за 1/8-финалите на състезанието, където ще премери сили с един измежду Себастиан Корда и Карен Хачанов, които победи един след друг на турнира в Марсилия през този сезон.

Нашият сънародник пласира цели 28 уинъра, а същевременно допусна едва 5 непредизвикани грешки, което му позволи да преодолее съпротивата на шампиона от Sofia Open за само 61 минути игрово време, а сервирането на третия поставен също заслужава похвали, тъй като той направи 12 аса и не отпусна нито един брейкбола на своя опонент по време на цялата среща.

Григор откри двубоя със серия от отлично изпълнени начални удари, които бяха неизменно последвани от бърз завършващ форхенд. Българинът затвори откриващия гейм с първия си ас, а впоследствие изстреля светкавичен ретур уинър, за да си осигури три поредни брейкбола. Манарино не се притесни от неизгодната ситуация, в която беше поствен и отвърна с поредица перфектно насочени сервиси, за да достигне до геймбол. Първата ни ракета обаче не се отказа и си даде нов шанс за пробив, пласирайки фамозен минаващ бекхенд по диагонала и накрая ветеранът предаде подаването си с двойна грешка.

Последва светкавично затвърждаване на преднината, като левичарят не успя да върне нито един от първите начални удари на опонента си в игра и геймовете станаха 3:0 в полза на световния номер 10. Уинърите от ракетата на нашия сънародник продължиха да се множат с лекота, но той пропусна с милиметри при опита си отново да размине съперника си от своя обратен удар, а това се оказа решителен момент за изхода на следващия гейм и 35-годишният играч намали изоставането си до 1:3.

Наред беше нов рутинен сервис гейм за бившия шампион, който за трети пореден път се откъсна с 40:0 в точките на собствено подаване и скоро водеше с 4:1. Блок ретурите на Димитров продължаваха да работят все толкова добре, а той беше безпогрешен от основната линия и заслужено реализира втори брейк, а впоследствие третият поставен затвори с лекота първата част, която продължи само 30 минути.

Григор откри втори сет със спиращ дъха пасингшот от форхенд в движение, но световният номер 21 показа по-стабилна игра в следващите разигравания и за пръв път поведе от началото на мача. Сервис геймовете на Манарино отново вървяха много по-трудно, докато по-високоранкираният тенисист беше отговорен за всичко по-интересни на корта и имаше сериозно игрово преимущество.

Стигна се до 2:2, когато родният ни представител предприе страхотна атака към мрежата и достигна до брейкбол, като дочака грешка на левичаря в ответното разиграване и стигна до заслужен пробив. Оттам насетне бившият шампион направо летеше по корта и удвои преднината си, правейки втори пореден брейк и то с помощта на последователни ретури уинъри.

Всичко това позволи на Григор да сервира за спечелването на сблъсъка, а той проведе нулев сервис гейм, който приключи с 226-километров ас по диагонала.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Тревен мастърклас: Перфектен Григор опустоши Манарино за час игра на старта в Куинс! Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | куинс | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook