Циципас: Победих се напълно сам; Руне постоянно нещо го притесняваше на корта

от в 09:06 на 31.05.2022
Калоян Соколов

Стефанос Циципас беше сочен за един от големите претенденти за титлата на Ролан Гарос с оглед на силните му изяви по време на клей сезона. Гъркът освен това имаше късмета да попадне в долната половина на схемата и така се размина поне до евентуален финал с Новак Джокович, Рафаел Надал, Александър Зверев и Карлос Алкарас. Участието на световния номер 4 обаче приключи значително по-рано, след като тийнейджърът Холгер Руне показа нерви от стомана и отстрани миналогодишния финалист още в 1/8-финалната фаза на надпреварата. Самият Циципас не скри своето разочарование, а ето какво точно сподели в последвалата си пресконференция:

За самата среща

- Имах сериозни проблеми с намирането на ритъма си през последните няколко дни. Днес бях много нервен на корта, ядосвах се постоянно и бях наясно с всичко това, но не можех да спра да бъда такъв. Истината е, че направих някои промени в екипировката си, които повлияха на резултата. Засега не желая да ги коментирам. Не искам обаче да обвинявам този мой личен избор за поражението. Решението ми е свързано с моето желание да се подобря в най-близко бъдеще.

За ролята на фаворит и съответното напрежение

 

- Не съм изпитвал напрежение по време на надпреварата. Винаги съм се абстрахирал от жребиите и потенциалните съперници. Бях съсредоточен върху нещата, които трябваше да направя, ако искам да достигна до фазата от миналата година. Знам какво се изисква от мен, за да се класирам на още един финал, но не е толкова лесно да се изпълни. Наясно съм, че трябва да победя мнозина страхотни специалисти по пътя си към решителния сблъсък за титлата, като се чувствах напълно готов от физическа и игрова гледна точка. Просто дадени неща не се получиха по желания начин в тренировките, което доведе до чувство на гняв и неразбиране от моя страна. Няма как да не мисля за промяната, която направих, защото нещата се развиваха отлично за мен в Париж през миналия сезон, а сега отпаднах сравнително рано и се питам дали е трябвало да го правя. Все па мисля, че нововъведението ми помага и се надявам да се отплати през следващите седмици, защото искам да спечеля възможно най-много точки.

За съперника

- Руне е млад и играе с много емоция. Бих казал, че не съм срещал друг съперник като него. Постоянно нещо го притесняваше по време на игра. Така поне го видях аз. Беше странно, тъй като не бях се изправял срещу друг толкова емоционален тенисист. Същевременно той играе невероятно, което е чудесно за него. Определено е много добър състезател и напълно заслужаваше победата, защото показа по-качествен тенис и имаше предимство спрямо мен във важните разигравания. Тези младоци са гладни за успехи и искат да ме победят на всяка цена. Аз също изпитвам подобни чувства на корта, но съм на друг етап от кариерата си. Сега загубих от представител на следващото поколение и желая разплата. Определеното вината за загубата е повече в мен и категорично мога да се представя значително по-добре в следващия си мач с този опонент. Не съм бил надигран от него, а се спрях съвсем сам и това е наистина жалко.

За грешките от тактическо естество

- Не приложих достатъчно голям натиск върху него. Виждах, че тактиката ми не работи, само че този подход ми е донесъл множество успехи и се заинатих да не го променям. Накрая започнах да посрещам доста навътре в корта и веднага нещата заработиха в моя полза, ала вече беше твърде късно

 

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Циципас: Победих се напълно сам; Руне постоянно нещо го притесняваше на корта Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | Пресконференции | ролан гарос 2022 | стефанос циципас | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook