Циципас пред Tennis.bg за философията, Голямата тройка и защо не харесва да бъде фаворит

от в 16:32 на 28.05.2021
Калоян Соколов

Стефанос Циципас е играчът с най-добри резултати 2021 и напълно заслужено е лидер в годишната ранглиста. Гъркът до момента прави впечатляващ сезон на клей, в който досега е спечелил два трофея и сякаш евентуална титла на Ролан Гарос далеч не е мираж за световния номер пет, а ето какво каза той на първата си пресконференция в Париж, в която отговори и на някои от нашите въпроси:

Разкажи ни малко повече за живота в Тура по време на пандемията?

- Вече съм се приспособил напълно към него. Надявам се скоро това време изцяло да отмине и през лятото животът отново да се възвърне към нормалния си ритъм, защото нямам търпение да се състезавам пред феновете.

Какво смяташ за условията на Ролан Гарос спрямо тези от миналата година?

- Честно казано още не съм обърнал голямо внимание на този въпрос. Вероятно кортовете ще бъдат малко по-бързи, което не ме притеснява по никакъв начин и късите топки отново ще бъдат също толкова ефективно оръжие. Намирам се в отлична форма, така че мога да се приспособя независимо от обстоятелствата.

В миналото си споделял, че не харесваш да играеш в ролята на фаворит. Откъде идва тази ти позиция?

- Да, обичам да бъда извън сметките, защото така мога да се съсредоточа изцяло върху играта си и да се забавлявам на корта. Подобен случай имах в Торонто преди няколко години, когато се класирах много изненадващо за финала на надпреварата. Харесва ми да не изпитвам допълнително напрежение, тъй като така мога да се отпусна напълно.

Колко важно е за теб постоянството и как съумяваш да го поддържаш?

- Това е едно от най-важните неща в нашия спорт и съм щастлив как прогресирам през последните месеци. Много ми е приятно да бъда лидер в годишната ранглиста, а най-важното за постигането на постоянството според мен е придобиването на нужния опит, защото само с мачове на най-високо ниво можеш да разбереш от какво имаш нужда, за да бъдеш успешен през всяка следваща седмица. Към момента имам увереността, че мога да се справя с всеки един противник, което ми е от огромна полза да постигам силни резултати.

Знаем за интереса ти към философията и в този ред на мисли искам да те попитам дали имаш любим цитат, който следваш на корта и в личния си живот?

- Самият аз създадох собствен цитат преди около шест години, който набляга на това как човек не трябва да чака дадена възможност, а сам трябва да си я създаде. Също така харесвам мисълта на Чърчил, която гласи, че на 20 годишна възраст се е интересувал силно от хорското мнение, на 40 вече почти не го е вълнувало и на 60 е разбрал колко много време е изгубил да се тревожи за подобна суета. Смятам, че всеки от нас действително не трябва да се влияе от околните и най-важното са нашите собствени идеи и мисли.

Жребият събра Голямата тройка в една половина на схемата. Какви са твоите мисли по темата и кави изннади очакваш в хода на турнира?

- Най-после и това се случи. Доволен съм, че някой от по-младото поколение ще има възможност да достигне до финала и се надявам това да бъда аз. Приятните изненади за мен ще бъдат, ако не се превърна в поредния "клиент" на онова момче от Испания и също така евентуално мое преминаване на полуфиналната фаза - призна шампионът от Монте Карло.

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Циципас пред Tennis.bg за философията, Голямата тройка и защо не харесва да бъде фаворит Калоян Соколов
Теми:  
atp | Пресконференции | ролан гарос | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook