Циципас се разходи по тънък лед срещу световния №67, но е на 1/2-финал в Майорка

от в 18:33 на 23.06.2022
Владислав Риждов

Стефанос Циципас откри участието си на АТП 250 турнира в Майорка с рутинна победа срещу Иля Ивашка, за да се класира напред към четвъртфиналите. Днес обаче гъркът бе на противоположния полюс в представянето си срещу световния номер 67 Маркос Гирон и не бяхме далеч от това да станем свидетели на изненадата, но поставеният под номер 2 намери начин да надделее над американеца с крайното 7:6(5) 4:6 6:3, доближавайки се на крачка от финала.

Двамата стартираха с уверени изяви срещата и сервиращите бяха загубили общо четири точки в първите четири гейма. Впоследствие ситуацията на корта се промени и Циципас бързо повиши равнището си, което му позволи пръв да достигне до брейк, който бе успешно затвърден за 4:2. Резултатът обаче не даваше обективна представа за случващото се на корта, тъй като Гирон често поставяше под напрежение световния номер 6 и изравняването на резултата не закъсня - 4:4. Паритетът се запази налице за още няколко гейма, преди фаворитът да направи решителна крачка, извоювайки си правото на собствен сервис да затвори откриващия сет. Гъркът обаче не се възползва от шанса си и се стигна до тайбрек. В него и двамата в даден момент имаха преднина от минипробиви, но в крайна сметка по-високоранкираният остана концентриран във важните мигове и скоро частта отиде на сметката му.

След почивката почти перфектният тенис от страна на двамата продължи и в голяма част от сета нямаше никакви индикации, че може да станем свидетели на брейк. Съвсем не изненадващо обаче, единствените шансове бяха на сметката на американеца, който не спираше да създава проблеми на втория в схемата, но не успя да материализира трите си точки за пробив. Логичното все пак се случи в последния възможен момент, когато по-доброто представяне на 67-я в света се увенча с пробив, след който той изравни отделните части и вкара развръзката в решаващ сет.

В него проблемите за бившия номер 4 продължиха с пълна сила и той можеше много бързо да предаде още дебютния си сервис гейм. Циципас обаче остана хладнокръвен и измъкна подаването си, а от тук насетне балансът в силите остана непокътнат. Макар че през цялото време в хода на двубоя първата ракета на Гърция изпитваше явни колебания, той остана концентриран и противно на случващото се на корта, реализира пробив за 5:3, преди окончателно да се поздрави с тази така изстрадана победа.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Циципас се разходи по тънък лед срещу световния №67, но е на 1/2-финал в Майорка Владислав Риждов
Теми:  
атп | маркос гирон | обзор | стефанос циципас | тенис турнир в майорка

Коментари





Следвайте ни в Facebook